ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

GM guidar för 2019 över förväntan – aktien rusar

  • Mary Barra, chef för GM Foto: Håkan Matson

Amerikanska fordonsjätten GM:s guidning för 2019 kom in över förväntan och aktien rusar i börsöppningen. Flera andra fordonsrelaterade aktier följer med upp.

Framför allt är det försäljningen i Kina som bidrar till de ljusa utsikterna, enligt GM:s koncernchef Mary Barra.

Den förväntade justerade vinsten 2019 beräknas enligt GM till 6,50-7,00 dollar per aktie, att jämföra med förväntade 5,92 dollar enligt snittförväntningarna i Bloombergs prognossammanställning. 

Därtill väntas den justerade vinsten för 2018 att överträffa tidigareprognoser om en vinst per aktie på 5,80-6,20 dollar, uppgav bolaget som höll kapitalmarkandsdag på fredagen.

GM-aktien handlas upp med 6,5 procent i öppningen på Wall Street. Fiat Chrysler handlas upp med 1,6 procent och Ford stiger med 1,5 procent efter nyheten.

Framför allt är det försäljningen i Kina och en ökad efterfrågan på lätta lastbilar som bidrar till de ljusa utsikterna, enligt GM:s koncernchef Mary Barra, skriver CNBC.

”Om man tar ett steg tillbaka och betraktar den kinesiska marknaden där vi har funnits i 20 år, så har vi haft stora framgång, vi har starka varumärken, säger hon till CNBC och fortsätter:

”De handelssamtal som pågår just nu är väldigt konstruktiva, de har förlängt den här förhandlingsrundan och redan bokat in nästa. Vi vet att det finns en diskussion om att stimulera handel med hållbara varor som vi tror kommer att omfatta fordon”, fortsätter hon.

GM har 20 nya eller uppdaterade produkter i pipeline för lansering i Kina. 

Cadillac ska bli bolagets ledande märke för elektriska bilar. Man förutser en försäljning på strax över 17 miljoner bilar i USA och 27 miljoner bilar i Kina i år. Den årliga försäljningen i Kina kommer att stiga till 30 miljoner bilar, förutspår Mary Barra.

Mary Barra säger också att GM:s kostnadsbesparingar förra året bidragit till att öka förtjänsten. I november tillkännagav biljätten nedläggningar av flera fabriker och en nedskärning av arbetskraften med 14.000 personer. 

Omorganisationen beräknas spara runt 6 miljarder dolllar, motsvarande 53,5 miljarder kronor, till slutet av 2020 med ungefär hälften av besparingarna realiserade redan i år. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies