ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ghosn ska ha fått 80 miljoner i otillbörlig lön från Nissan-Mitsubishi-bolag

  • Foto: Kin Cheung

Nissans tidigare styrelseordförande Carlos Ghosn fick 7,8 miljoner euro, motsvarande 80 miljoner kronor, i otillbörlig lön från ett gemensamt dotterbolag till Nissan och Mitsubishi. Det skriver Nissan i ett pressmeddelande. 

Det var i mitten av november som biltoppen Carlos Ghosn greps i Japan misstänkt för att inte ha rapporterat inkomster från Nissan på nästan 800 Mkr samt för att ha använt bolagets tillgångar för personligt bruk. Carlos Ghosn, som nu suttit i japanskt häkte i två månader, förnekar alla anklagelser. 

"Jag har en genuin kärlek och uppskattning för Nissan. Jag har agerat hederligt, lagligt och med kunskap och godkännande från lämpliga chefer inom företaget med det enda syftet att stödja och stärka Nissan", sa Carlos Ghosn i ett domstolsframträdande förra veckan.  

I ett pressmeddelande på fredagen riktade Nissan dock nya anklagelser mot sin tidigare styrelseordförande. Enligt den japanska biltillverkaren ska Carlos Ghosn ha fått 80 Mkr i otillbörlig lön från Nissan och Mitsubishis nederländska joint venture NMBV som grundades i juni 2017. 

"Den gemensamma utredningen har bekräftat att Ghosn ingått ett personligt anställningskontrakt med NMBV och att han enligt detta kontrakt erhållit totalt 7.822.206,12 euro, inklusive skatt, i kompensation", skriver Nissan i pressmeddelandet. 

"Trots det tydliga kravet om att alla beslut kring chefslöner måste godkännas av NMBV:s styrelse ingick Ghosn kontraktet utan några diskussioner med de övriga styrelsemedlemmarna Hiroto Saikawa, vd för Nissan, och Osamu Masuko, vd för Mitsubishi", fortsätter bolaget. 

Nissan skriver vidare att de överväger olika tillvägagångssätt för att kräva tillbaka pengarna. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies