ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Getinge-aktien dök på nya rapporter från FDA

  • Foto: Cicci Jonson, Bilduppdraget

Medicinteknikbolaget Getinge föll på börsen efter att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA återigen fått in oroande rapporter kring dotterbolaget Maquets ballongpumpar, enligt ett pressmeddelande.

För drygt ett år sedan föll Getinge på liknande uppgifter. Nu säger sig FDA ha fått in över 60 ytterligare rapporter om händelser med dotterbolaget Maquets aortaballongpumpar, inklusive två patientdödsfall och en allvarlig patientskada. 

”Även om dödsfallen med säkerhet inte kan hänföras till att enheten stängs av, används dessa enheter på kritiskt sjuka patienter i hälsovårdsanläggningar, däribland under transport, och varje avbrott i behandlingen kan leda till allvarlig patientskada eller död”, skriver FDA.

Hälsovårdsmyndigheten säger sig vara orolig över att vissa enheter stängts av under batteridrift, men påpekar samtidigt att de omnämnda aortaballongpumparna kan vara det bästa alternativet för cirkulationsstöd till ”vissa patienter”.

Den 1 november 2018 rasade Getinge 8 procent på börsen efter att FDA skickat ut ett liknande varningsbrev om dotterbolaget Maquets aortaballongpumpar. Marknaden drog åt sig öronen men enligt Getinges investor relations-chef Lars Mattsson var oron då obefogad. Enligt Getinge rörde det sig då i princip om ett informationsbrev till användare av produkten, där FDA bad dem att läsa manualen. 

”Det här är en livsuppehållande produkt. Om du råkar ut för en besvärlighet med hjärtat på en plats där det inte finns ett vägguttag eller behöver forslas från en plats på ett sjukhus till en annan är det viktigt att man laddat batteriet – på rätt sätt”, uppgav Lars Mattsson då.

Aktien stängde på minus 4,9 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer