1515
Annons

General Electric stiger efter rekommendationshöjning

Industrikonglomeratet General Electric stiger med 3,6 procent på torsdagen i spåren av att Morgan Stanley höjt sin rekommendation till övervikt från tidigare jämvikt. Det framgår av Bloomberg. 

Swedbank spår 14 procents inflation i södra Sverige

Foto:PETTER COHEN

Bostadsbyggandet kommer troligtvis att sakta in och elpriserna kan slå mot en stark arbetsmarknad.

Inflationen väntas i vinter även komma in betydligt högre i södra Sverige jämfört med i norra, enligt Swedbanks rapport.

Att ekonomin saktar in kommer att påverka samtliga regioner, det skriver Swedbank i sin nya rapport om hur konjunkturutsikterna påverkar landets regioner.

Förutom att bostadsbyggandet kommer att sakta in så kommer även de höga räntorna bidra till att bostadspriserna fortsätter att backa i hela landet. Banken räknar i stort med hela 15 procents nedgång fram till det första halvåret under 2023.

Men ett betydligt större prisfall är däremot att vänta i storstadsregionerna Stockholm och Uppsala, där hushållen i genomsnitt är mer skuldsatta i relation till sin inkomst och därmed räntekänsligare. Hela pandemins prisuppgång kan till och med raderas ut där, enligt Swedbanks prognos.

Inflationen väntas även stiga mer i de södra elprisområdena till följd av de höga elpriserna i vinter, jämfört med i norr. KPI-inflationen kan då stiga till drygt 14 procent i södra Sverige, jämfört med knappt 12 procent i norra Sverige, enligt bankens beräkningar.

De höga elpriserna som slår mot företagen kan även bidra till att arbetsmarknaden i södra Sverige och i norra delarna av Mellansverige utvecklas sämre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera