Sanktionerna mot Ryssland
Gaspriser skjuter i höjden efter ryskt exportstopp
Ryssland har under morgonen stängt av sina gasleveranser till Polen och Bulgarien. Gaspriserna stiger nu kraftigt.
Ryssland har under morgonen stängt av sina gasleveranser till Polen och Bulgarien. Gaspriserna stiger nu kraftigt.
Egen bil, bilpooler eller inga bilar alls?
När framtidens stadsdelar utvecklas är frågan kring mobilitet central – och en utmaning.
– Om biltrafiken minskar i ett område får man flera positiva följdeffekter, samtidigt behöver folk ha en fungerande vardag, säger Maria Hagman, bostadsutvecklingschef syd/väst hos Ikano Bostad.
Elinegård i Malmö – en unik stadsdel
På 1960-talet, i samband med att Klarakvarteren revs i Stockholm, fanns långt gånga planer på att motorvägar och parkeringshus skulle dominera stadsbilden i huvudstaden. Bilen stod i centrum, både bildligt och bokstavligt.
– Det är intressant hur bilen påverkat stadsplaneringen trots att den var relativt ny. Speciellt på 60-talet fick bilen ta väldigt stor plats i hur samhället utformades, säger Maria Hagman.
Nuförtiden har andra tankar rullat in. När Ikano Bostad planerar nya stadsdelar står istället hållbarhet, trygghet, mötesplatser och hemmakänsla i fokus. Bilen är ingen egen fråga – utan en del av den totala mobiliteten i området.
– När våra städer växer måste man se över hur stor plats bilen ska ta, vi har ett mänskligt perspektiv på trafikflödena där gång- och cykeltrafik prioriteras. Ska vi nå de globala utvecklingsmålen till 2030 måste bilarnas utsläpp ner.
Malmöstadsdelen Elinegård byggs enligt Ikano Bostads metodik, där forskning och insikter om människans beteenden samt hållbarhetsprogrammet Citylab Actions, ligger till grund. Där kommer mobilitetshuset Kojan ligga centralt i stadsdelen – och samla områdets bilparkering med tillhörande laddplatser samt pooler för de boende att låna såväl cykel som bil vid behov. Kojan inrymmer även cykelverkstad och andra gemensamma ytor för de boende.
– Där kommer i princip all parkering att ske, vilket gör att gatorna blir lugnare, mindre bullriga och mer trivsamma att promenera på. Genom att erbjuda andra lösningar, som billpool, vill vi underlätta för de boende så de inte behöver ha en egen bil, säger Hagman och fortsätter.
– Med mobilitetshuset hoppas jag att de boende hittar nya vanor, att man väljer att cykla eller ta kollektivtrafik för kortare transporter.
Hagman är tydlig med att bilen fyller sin funktion i vardagen, samtidigt som en fungerande kollektivtrafik och cykelvägar kan ersätta delar av bilbehovet:
– Vardagslivet måste gå ihop, man ska hinna handla och skjutsa barnen till aktiviteter och där är bilen en jätteviktig hjälp. Samtidigt kan vi, tillsammans med andra aktörer erbjuda alternativ. Bygger vi ett nytt område är det jätteviktigt med bra kommunikationer från start. I Elinegård såg vi och kommunen till att det finns bra bussförbindelser och cykelvägar direkt, då blir det också mer attraktivt att välja bort bilen, säger hon.
Med färre bilar blir inte bara gatumiljön bättre i form av minskat utsläpp och mindre buller, det ger även andra möjligheter:
– Utan underjordiska garage och begränsade möjligheter att parkera längs gatorna kan vi plantera större träd och skapa mer grönska i området. Det ger både mer trivsel och trygghet i form av trevliga mötesplatser men också bättre ekosystem.
På kommande internationella stadsmässan H22 i Helsingborg deltar Maria Hagman i panelsamtal med andra aktörer kring stadsdelutveckling.
– Där kommer vi prata om vår metodik, som utgår från de globala hållbarhetsmålen och kundernas behov. Jag tycker det ska bli jätteroligt att diskutera de här frågorna, där vi som stadsutvecklare kan lyfta fram vårt perspektiv på framtidens stadselsutveckling, säger hon.
Huruvida mobilitet blir en egen talepunkt i panelsamtalet återstår att se, men Hagman konstaterar att ämnet engagerar:
– Alla har verkligen en åsikt om detta. Men framförallt visar det hur de olika delarna i en stadsdel verkligen hänger ihop. Ändrar du något i ena änden kan det få väldigt positiva effekter någon annanstans.
Hållbara stadsdelar – så arbetar Ikano Bostad