ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Flygbolagsköp sätter kil i relationen mellan Frankrike och Nederländerna

  • Foto: Marlene Awaad

Frankrikes och Nederländernas regeringar har enats om en väg framåt för att definiera en strategi för flygbolaget Air France-KLM, som nederländska staten i veckan köpte in sig i.

Det rapporterar Financial Times.

Nederländernas köpräd kom som en chock för den franska regeringen. Ändamålet med andelen, som ska matcha franska regeringens ägarskap om 14 procent, var att skydda Nederländernas ekonomiska intressen.

"Vi måste till varje pris undvika en begynnande kris som skulle skada oss alla", sade nederländske finansministern Wopke Hoestra i Paris på fredagen.

Finansminister Bruno Le Maire kallade Nederländernas agerande "obegripligt" och president Emmanuel Macron utkrävde en förklaring av Nederländerna.

Efter mötet mellan parterna verkade dock krutröken ha lagt sig. Wopke Hoestra sa att regeringarna kommer "starta en process med målet att transformera och stärka förståelsen för bolagets framtid".

"Vi vill bygga ett bättre bolag och försäkra oss om att båda ländernas bästa tillvaratas. Vi är bergfasta rörande vårt engagemang i detta, både gällande bolaget och relationen till Frankrike", sade Wopke Hoestra.

En första avrapportering om den strategigranskning som nu ska genomföras väntas i juni, enligt finansministrarna.

Relationerna mellan de franska och nederländska fraktionerna inom Air France-KLM har varit frostiga ända sedan fusionen 2004, skriver Financial Times.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer