ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Franska senaten röstar ja till skatt mot techjättarna

Den franska senaten godkände på torsdagen en skatt på stora teknologiföretag, något som potentiellt kan öppna en ny front i handelsdispyten mellan Washington och EU, rapporterar Reuters.

Skatten kommer att lägga en avgift på 3 procent av intäkterna från digitala tjänster som intjänas i Frankrike i företag med över 25 miljoner euro i intäkter i Frankrike och 750 miljoner euro globalt. Skatten ska införas retroaktivt från början av 2019.

USA:s president Donald Trump gav på onsdagen order om en undersökning av den franska skatten, något som kan leda till att USA inför nya tullar eller andra handelsrestriktioner.

”Mellan allierade kan, och bör vi inte lösa våra dispyter genom hot utan på andra sätt”, sade finansminister Bruno Le Maire till senaten inför beslutet.

”Frankrike är en suverän stat, dess beslut om skattefrågor är suveräna och kommer att fortsätta att vara suveräna”, fortsatte han.

Reuters noterar att Frankrike ensamt gick vidare med skatten när EU misslyckades med att enas om avgift inom hela blocket, efter motstånd från Irland, Danmark, Sverige och Finland.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer