ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Frankrike slår tillbaka mot amerikanska lyxtullar – kommer att vara ”stridslystet”

  • Foto: ,

Både Frankrike och EU är beredda att sätta hårt mot hårt efter måndagens besked om att USA planerar högre tullar på franska varor som champagne, handväskor och ost.

Den franska regeringen går till hårt angrepp mot den tullhöjning som USA hotar att införa på franska lyxvaror. Den franska finansministern Bruno Le Maire beskrev det amerikanska förslaget som ”oacceptabelt”.

”I händelse av nya amerikanska sanktioner kommer EU vara beredda att svara”, sa Bruno Le Maire till Radio Classique, skriver Reuters.

Frankrikes statssekreterare för ekonomi och finans, Agnès Pannier-Runacher, sa dessutom att Frankrike kommer att vara ”stridslystet” i förhandlingarna med USA. Hon sa dessutom att landet inte kommer att backa från de digitalskatter som är upprinnelsen till konflikten.

De nya tullhoten yttrades av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på måndagen när han meddelade att landet kan införa strafftullar på uppemot 100 procent på franska varor till ett värde av 2,4 miljarder dollar. Listan på produkter innehåller bland annat kosmetika, porslin, tvål, smör, mousserande vin och ostsorter som Roquefort och Gruyère.

Anledningen till det höjda tonläget är den lag om digitalskatt som Frankrike antog tidigare i år, som innebär att företag med minst 750 miljoner euro i årlig global omsättning på sina digitala verksamheter måste betala en skatt på tre procent av omsättningen i Frankrike, i stället för att skatta på vinsten.

USA anser att de nya reglerna har slagit extra hårt mot amerikanska teknikjättar som Amazon, Apple, Facebook och Google.

Det franska lyxkonglomeratet LVMH, med varumärken som Louis Vuitton och Moët, backar 1,9 procent på Parisbörsen på tisdagsförmiddagen. Modebolaget Hermès backar 1,6 procent samtidigt som Kering faller 1,4 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer