1515
Annons

Fotbollsklubb rasar 18 procent efter förlust i Champions League

Foto:Antonio Calanni

Italienska fotbollsklubben Juventus rasar runt 18 procent efter tisdagens förlust mot nederländska Ajax. Samtidigt stiger Ajax med över 8 procent.

Innehåll från Örebro KommunAnnons

Unik energilösning sänker driftkostnader

För att minska fastigheters beroende av köpt el, har Örebro kommun med samarbetspartners tagit fram ett smart energisystem som verkställs i den nya smarta stadsdelen Tamarinden. Genom att flytta systemgränsen från fastighet till hel stadsdel bidrar man till sänkt effektbehov, lägre driftkostnader och minskad klimatpåverkan.

Energisystemet i Tamarinden kommer bidra till ett halverat effektbehov och minska energibehovet med minst 30 procent, samt bidra till att avlasta elnätet. Tamarinden må vara först ut att testa detta, men förhoppningarna är att det ska ge ringar på vattnet och spridas till andra stadsdelar, nationellt såväl som internationellt.

– Vi tror inte att man kan stirra sig blind på en metod när det kommer till att lösa energikrisen. Däremot har vi kommit på ett effektivt sätt att fånga och använda de lokala energiresurserna så att de bidrar till minskat energibehov, effektuttag och därmed även lägre driftkostnader, säger Jenny Källmén, projektledare för Tamarinden i Örebro.

Hur det går till i praktiken

Varje byggnad i Tamarinden kommer anslutas till ett lokalt energinät och uppföras med solceller samt batterier i kombination med en styrenhet som kopplas till en lokal systemoperatör. Samma principer med lagring och delning kommer tillämpas på värmesidan.

– Energilösningen ger bland annat möjlighet till delning av energi mellan fastigheterna på en lokal marknad, lastbalansering, grön elproduktion och ökad resiliens, säger Jenny Källmén.

Minskar säkerhetsrisker och påskyndar omställningen

Tamarinden kan även komma att fungera som en buffert för att förebygga strömavbrott såväl som andra säkerhetsrisker.

-Vid situationer då det är fullt på nätet och viktigt att exempelvis sjukhus får tillgång till el, kommer Tamarinden avlasta huvudnätet genom att erbjuda sig att kopplas bort under en period. Stadsdelen blir då självförsörjande på el genom den el som området producerar och har lagrat i såväl batterier som fordon, säger Jenny Källmén.

Enligt henne är Tamarinden ett exempel på hur man genom smartare planering och byggnation kan påskynda omställningen till ett fossilfritt energisystem.

– Teknikutvecklingen går snabbt och lösningarna finns redan på plats för att förverkliga Tamarindens energisystem. Innan årsskiftet stod lagen i vägen, men nu kan enskilda fastighetsägare koppla ihop sig och dela el lokalt – en viktig milstolpe i projektet, säger Jenny Källmén.

Läs mer om Tamarinden här

Leder vägen mot klimartsmart samhälle

Tamarindens ambitioner faller väl in med Örebros övergripande vision om att vara en klimatpositiv kommun år 2050. 

– Örebromodellen – som innebär att all planering av byggande på kommunal mark sker under kontroll av kommunen – möjliggör för olika aktörer att tillsammans ta viktiga kliv i riktning mot att minska energiförbrukningen, säger Erik Blohm, Stadsbyggnadschef för Örebro kommun.

Byggandet av Tamarinden sker i samråd med forskningsinstitutet RISE och KTH, som bedriver projektet ”Systemförändring med lokalt delad energi”. Genom att följa utvecklingen i projektet kommer man kunna utvärdera det och bidra till skalbarhet både i Sverige och Europa.

– I höst drar två av områdets fem byggprojekt igång och om allt går som det ska kommer hela området stå klart 2026–2027, säger Erik Blohm.

Ta reda på vilka möjligheter som Örebro kan erbjuda för dig och ditt företag här 

Fakta: 

Tamarinden kommer bestå av 800 bostäder, samt övriga verksamheter såsom förskola och företagslokaler. Tamarinden verkställs i samarbete med byggaktörerna Serneke (CapMan), ÖrebroBostäder, Magnolia, Friendly Building och Tornet. Allt sker i tät dialog med E.ON. Läs mer om pågående byggprojekt här. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Örebro Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Stockholmsbörsen vänder ned igen – Intrum rasar tvåsiffrigt

Foto:Richard Drew

Efter en svängig utveckling under måndagsförmiddagen hade Stockholmsbörsen vid lunchtid återigen vänt ned under nollan. Bland enskilda bolag rasar kredithanteringsbolaget Intrum efter att ha vinstvarnat för det tredje kvartalet. 

Strax efter att klockan passerat 12 var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index ned 0,4 procent medan storbolagsindexet OMXS30 tappar 0,3 procent. 

Livekasinoleverantören Evolutions vd Martin Carlesund har, via Opum LTD, köpt 126.000 aktier i bolaget för 100,5 miljoner kronor. Aktien rusar 7,5 procent. 

Kredithanteringsbolaget Intrum har identifierat negativa justeringar inom ett spann om cirka 2,9 till 3,3 miljarder kronor på grund av sänkta inkasseringsförväntningar på specifika investeringsportföljer, vilket kommer att påverka Intrums resultaträkning negativt för tredje kvartalet 2022. Som en direkt konsekvens kommer Intrum även att redovisa cirka 0,5 miljarder kronor i nedskrivning av kundrelationer och omkring 0,1 miljarder kronor i nedskrivning i verkligt värde på ett relaterat kontrakt. Aktien rasar 17 procent. 

Byggbolaget NCC:s rörelseresultat för tredje kvartalet kommer att påverkas negativt av det ekonomiska läget, främst drivet av asfaltverksamheten inom affärsområde Industry. Därutöver har projektstyrningen inom bostadsprojekt brustit, vilket förorsakar nedskrivningar. Aktien faller 6,2 procent. 

Truecaller faller omkring 6 procent och är därmed på väg mot sin nionde nedgångsdag i rad. På fredagen meddelade Truecallers styrelse att man har beslutat sig för att inleda ett återköpsprogram av egna aktier på maximalt 5 procent av det totala antalet aktier. Som mest kan bolaget därmed återköpa nästan 18,7 miljoner aktier.  Vidare rapporterade sajten Techcrunch i slutet av förra veckan att Indien har föreslagit en ny lag som ska reglera internetbaserad kommunikation och som riktar in sig på att begränsa sälj- och bluffsamtal.

Även storbankerna har det tungt på måndagen med SEB ned 3 procent, Swedbank 2,6 procent, Nordea 2,5 procent och Handelsbanken 2,2 procent.  

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera