1515
Annons

Fortsatt revansch för Lundin på röd börs medan Ericsson faller

Foto:Øyvind Sætre

Stockholmsbörsen faller på tisdagen tillbaka efter måndagens vaccinyra. Strax innan klockan 13 var det breda OMXSPI-indexet ner 0,7 procent medan storbolagsindexet OMXS30 var ner 0,3 procent. 

Innehåll från Advokatfirman MORE EvenderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag inom den finansiella sektorn idag och mycket svårare för företag att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. Att inte följa regelverket kan leda till bland annat varning och mycket kännbara böter, och i sista hand att de tillstånd som företag har hos Finansinspektionen dras tillbaka.

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är det viktigt att få juridisk experthjälp i de här frågorna så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Byrån bistår också med juridisk expertis och projektledning vid ansökningsprocesser och företagsförvärv. MORE Evander har under de senaste åren haft ett stort fokus på IT och den finansiella sektorn och byggt upp en spetskompetens inom dessa sektorer. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp.  

Som en relativt liten advokatbyrå, med 11 anställda, har MORE Evander alla fördelar en liten byrå kan ha när det gäller att bygga upp ett nära, personligt kundsamarbete. Samtidigt har byrån, tack vare sitt medlemskap i ADVOC, tillgång till global expertis från mer än 5 500 jurister och de advokatbyråer de arbetar för och kan stötta sina kunder både i Sverige och internationellt. Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen inom advokatbranschen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Vi håller just nu på att ta fram olika digitala lösningar och först ut så sjösätter vi en digital avtalsplattform som bygger på det juridiska hantverket och de frågor vi stöter på. En lösning som vi tycker har saknats på marknaden och som många av våra klienter har efterfrågat, avslutar Martin Orehag.

Om MORE Evander 

MORE Evander är mer än bara en advokatbyrå. Kombinationen av den branschkunskap – särskilt inom IT och finansmarknaden - och vår juridiska kunskap gör oss till en juridisk och affärsmässig partner. Med syftet att bygga långsiktiga relationer kan vi förstå klienters verksamhet och visioner, vilket tillsammans med vår erfarenhet och internationella anknytning ger våra klienter den bästa rådgivningen. 

Läs mer här!   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evender och ej en artikel av Dagens industri

Uppåt på Stockholmsbörsen – Saab lyfter och Autoliv faller

Efter en butter öppning vände Stockholmsbörsen uppåt och vid lunchtid var det breda OMXSPI-indexet upp 0,4 procent medan storbolagsindexet OMXS30 stiger 0,7 procent. 

Dagens vinnare: 

Försvarskoncernen Saab stiger 6,8 procent i spåren av att Rysslands president Vladimir Putin under onsdagsmorgonen beordrat en delvis mobilisering. Enligt Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu handlar det om totalt 300.000 reservister som kallas in till kriget i Ukraina. Även ute på kontinenten stiger försvarsrelaterade bolag. 

Banksektorn går fortsatt starkt i spåren av onsdagens monsterhöjning från Riksbanken. I skrivande stund är Swedbank upp 2,8 procent medan Handelsbanken stiger 2,5 procent, SEB 2,4 procent och Nordea 1,8 procent. På rekommendationsfronten har UBS enligt Nyhetsbyrån Direkt höjt sin rekommendation för Handelsbanken från neutral till köp. 

Sandvik-avknoppningen Alleima rekylerar upp efter den senaste tidens nedgång och är i skrivande stund upp 5,2 procent till 38,5 kronor per aktie. 

Även oljepriset har tagit ett tydligt kliv uppåt efter Rysslands upptrappning och på Stockholmsbörsen stiger Enquest 4,3 procent, IPC 3,6 procent och Tethys Oil 3,4 procent. 

Dagens förlorare: 

SEB sänker sin prognos för bilsäkerhetsbolaget Autolivs vinst per aktie under 2023 med 15 procent medan rekommendationen sänks från köp till behåll och riktkursen trimmas från 970 till 900 kronor. Aktien tappar 3,7 procent till 770,4 kronor per aktie. 

Citigroup har sänkt sin riktkurs för livekasinoleverantören Evolution från 1.360 till 1.290 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien backar 1,4 procent till 833,5 kronor. 

Enligt Nyhetsbyrån Direkt skriver ABG Sundal Collier i en färsk analys att tisdagens besked från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA var värre än befarat för forskningsbolaget Oncopeptides. Rekommendationen sänks från behåll till sälj medan riktkursen skruvas ned från 43 till 12 kronor. Aktien rasar 22,5 procent till 14,4 kronor. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera