ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Raset tilltar för oljepriset – Brent under 70 dollar per fat

Priset på råolja fortsätter att pressas i spåren av växande lager och en oro för att den globala efterfrågan inte ska klara att hantera utbudet. Mest tynger dock de lättade Iran-sanktionerna.

Flera faktorer samverkar för att pressa oljepriserna vilket lett till den längsta nedgången för priset på Brentolja sedan mitten på 2014. Sedan tidigt i oktober är nedgången på såväl Brentolja som den amerikanska WTI över 20 procent, och på fredagen var fallet över 1 procent i orolig och slagig handel. 

Spotpriset på Brent sjunker på fredagen med över 2 procent till 69,50 dollar per fat och WTI handlades samtidigt för 59,66 dollar per fat, ner med 1,8 procent. Det är de lägsta noteringarna sedan i april respektive februari.

Åsikterna om hur långt priset ska falla går isär i analytikerkåren. Reuters råvaruanalytiker Wang Tao menar att Brent kan sjunka ytterligare, till 68.59-69.69 dollar per fat. Samtidigt finns det en uppfattning att Opec kan komma att införa nya produktionsbegränsningar för att ge stöd för oljan. 

På söndag håller oljekartellen möte.

"Ett tema just nu bland investerare är ju att prisa in kommande lågkonjunktur men ännu har inte efterfrågan på olja mattats", säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken och fortsätter: 

"Söndagens Opec-förmöte ska inte överskattas, det är en oljeminister bland väldigt många som öppnat upp för en eventuell sänkning  och alltså väldigt långt i från ett beslut. Det som pressar oljan i detta sammanhang är att Opec ser en svagare efterfrågan och att man för upp frågan om produktionsbegränsning på dagordningen."

Det som har störst påverkan på oljepriset just nu är emellertid att marknaden fortsätter att justerar sig till den amerikanske presidenten Donald Trumps "kovändning" kring sanktionerna mot Iran och att USA trots allt kommer att tillåta Iran att sälja olja till ett stort antal länder.

Samtidigt växer de amerikanska oljelagren, bland annat beroende på problem med de pipelines som leder olja till hamnarna för export ut i världen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies