ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fortsatt frossa på börserna i Asien – ”Vi är långt från en återhämtning”

HONG KONG. Börserna runt om i Asien öppnande ner efter torsdagens ras, där fallet i New York och ökad oro för en avmattning av Kinas ekonomi tyngde regionens marknader.

Shanghaibörsen inledde med fall på 1 procent och handlas nu på dess lägsta nivå på fyra år med fall på 22 procent hittills i år. Den tekniktunga börsen i Shenzhen föll 2,10 procent och har tappat en tredjedel sedan årsskiftet. Båda tillhör världens sämsta börser i år. 

Även börsen i Tokyo inledde ner med fall på 0,50 procent. Hang Seng-index i Hongkong repade sig dock med uppgång på 0,50 procent.

”Det finns tecken på att sundhet återvänder till marknaderna men vi är långt från en återhämtning”, säger Stephen Innes, tradingchef för mäklarbolaget Oanda i Singapore, till Di. 

Fallet är ett svar på raset i New York där S&P 500 har backat sex dagar på raken och Nasdaqs kompositindex nått dess lägsta nivå sedan i maj. Samtidigt sätter handelskriget mellan världens två största ekonomier tydligare tydliga spår på investerarnas utsikter för de asiatiska börserna.

Stephen Innes säger dock att marknadens främsta fokus på fredagen är turbulensen kring dollarn och den kinesiska valutan. Ett internt memo till USA:s finansminister Steven Mnuchin rekommenderar att Peking inte utpekas som valutamanipulatör, enligt uppgifter till Politico. Om rekommendationen godtas av Donald Trump och Mnuchin kommer spänningarna mellan USA och Kina mildras, säger Stephen Innes. Den kinesiska valutan har tappat nästan 10 procent i värde mot dollarn sedan i våras.

Shenzhenbaserade teknikjätten Tencent repade sig i fredagens handel i Hongkong med uppgång på över 3,50 procent efter 6,8 procent fall på torsdagen. Bolaget uppges skjuta upp sin planerade börsnotering av Musiktjänsten Tencent Music Entertainment på grund av den senaste tidens börsoro. Även fastighetsjätten Country Garden steg efter kraftiga fall dagarna innan. Volvos ägare Geely var också bland de som återhämtade sig på fredagen.

På torsdagen föll börserna i Kina med nästan 7 procent och över 1.000 bolag i Shanghai nådde det maximalt tillåtna fallet på 10 procent.

”Det råder inga tvivel om att handelskriget börja ha skadlig effekt på den kinesiska ekonomin”, säger Robert Carnell, chefsekonom på banken ING i Singapore, till Di. 

Banken har skruvat ner prognosen för Kinas BNP-tillväxt till 6,5 procent i år och 6,3 procent nästa år. Andra ekonomer som Di talat med säger att tillförliten i kinesisk statistik är låg och att de verkliga BNP-siffrorna troligen ligger runt 5,5 procent, vilket inte är högt för ett tillväxtland som behöver skapa miljontals nya jobb varje år och samtidigt skruva om dess ekonomiska modell.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies