ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Försvagningen av norska kronan förvånar – ”sammanhanget borta”

  • Foto: Gorm Kallestad/TT

Den norska kronan har försvagats 3,5 procent mot euron i augusti och handlas på den svagaste nivån sedan 2002. Fallet är inte över, enligt marknadsbedömare. I synnerhet inte om Norges Bank avstår från sin plan att fortsätta att höja räntan.

Norska centralbanken Norges Bank är ett lysande undantag bland europas centralbanker eftersom man det senaste året har höjt sin styrränta från 0,5 till 1,25 procent. En ”normal” följd när en centralbank höjer räntan mer än sina handelspartners är att den egna valutan stärks.

Så har inte skett i Norge.

”Kronan är superduper-svag. Vanligtvis tror man att Norges Bank inte kan höja räntan själva, eftersom kronan då kommer att stärkas. Men det sammanhanget verkar helt försvunnet, säger Kjetil Olsen, chefsekonom på Nordea Norge till E24.

Under augusti har NOK i långa perioder på över 10 mot euron. På torsdagen handlas den för 10,04 mot euron, ner med 0,22 procent för dagen. Nedgången kommer efter BNP-statistik som kom in något svagare än förväntat; 0,7 procent under andra kvartalet att jämföra med förväntade 0,8 procent.

NOK är nere på sin lägsta nivå mot euron sedan 2002.

Det som ytterligare skulle kunna sänka norska kronan är om Norges Bank avviker från sin räntehöjningsplan. DNB Markets förutspår då nivåer kring 10,20 mot euron. 

”Om intrycket sprider sig att räntehöjningarna i Norge är över kommer den kunna sjunka ännu mer än så”, säger Kjetil Olsen till E24.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer