ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Förre Audichefen släpps efter fyra månader i häkte

  • Audis förre chef Rupert Stadler. Foto: Michael Sohn

Den tyska lyxbilstillverkaren Audis förre chef Rupert Stadler har släppts efter över fyra månader i häktet. 

Det uppger Högre regionala domstolen i München, enligt den tyska bilsajten Automobilwoche.

Rupert Stadler häktades i mitten av juni efter att statsåklagaren hade gjort en razzia hemma hos honom i jakt på bevis kring dieselskandalen, som avslöjades i USA för tre år sedan.

Statsåklagaren misstänker att Audi sedan 2009 har sålt minst 210000 dieselbilar i USA och Europa med mjukvara för att få ned de uppmätta avgasvärdena.

Den 2 oktober beslutade moderbolaget Volkswagens styrelse att med omedelbar verkan avskeda Rupert Stadler. Utbetalning av eventuellt avgångsvederlag dröjer till hela den tyska rättsprocessen är avklarad.

Statsåklagaren i München dömde den 15 oktober Audi till böter på totalt 800 miljoner euro, motsvarande 8,3 miljarder kronor, för fusk med avgasmätning för V6- och V8-dieselmotorer.

Audi har ännu inte utsett någon efterträdare till Rupert Stadler. Finanschefen Bram Schot, som är tillförordnad chef, har redan anmält intresse, enligt Automobilwoche.

Audikonkurrenten BMW:s tidigare inköpschef Markus Duesmann, som för några månader sedan gick över till Volkswagenkoncernen utan något bestämt ansvarsområde, ses dock som ett hetare namn.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies