ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Förnyad marknadsoro efter svag statistik från Kina

Amerikanska statspappersräntor noterade endast marginella rörelser i USA efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, men sjunker därefter något i den asiatiska fredagshandeln. Dollarn har handlats något oregelbundet mot andra större valutor under natten men noteras marginellt starkare på fredagsmorgonen än på torsdagseftermiddagen.

Efter en oregelbunden utveckling på Wall Street på torsdagskvällen har riskhumöret dämpats i Asien på fredagen, ledande börsindex sjunker överlag, med störst nedgångar i Tokyo och Hongkong.

Inkommande Kinadata på fredagen har ökat oron över tillståndet för världens näst största ekonomi; industriproduktionen steg endast 5,4 procent i november jämfört med november 2017, vilket var den lägsta ökningstakten sedan november 2008. Analytiker hade väntat +5,9 procent, vilket skulle vara oförändrat jämfört med i oktober.

Detaljhandeln ökade samtidigt 8,1 procent, ner från +8,6 procent i oktober och väl under väntade +8,8 procent. Det var också den lägsta ökningstakten för detaljhandeln sedan i maj 2003.

Capital Economics konstaterar att Kina-statistiken visar på en ekonomi som är under tryck såväl externt som internt, och där policyåtgärderna för att stödja tillväxten än så länge inte har räckt till. Och även om Kina och USA lyckas enas om en bestående vapenvila i handelskriget lär en svagare global tillväxt kvardröjande effekter av en svagare kredittillväxt fortsatt utgöra motvind för tillväxten de kommande månaderna

"Vi räknar med att det kommer att utlösa ytterligare policylättnader, inklusive en sänkning av utlåningsräntorna", skriver Capital Economics.

En talesperson för Kinas statistikbyrå sade att landet fortsatt är på väg att klara målet för BNP-tillväxten under 2018, +6,5 procent, men ekonomin möter en större extern osäkerhet nästa år. Enligt talespersonen visar datautfallen att nedåttrycket på Kinas ekonomi ökar, men några effekter av handelsfriktionerna med USA är däremot ännu inte synliga.

I Japan visade Tankanrapporten att konjunkturläget för de stora industriföretagen var oförändrat under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, med ett index på 19. Det var högre än väntat men i det negativa marknadssentimentet fokuserade investerare mer på att företagen samtidigt ser en svagare utveckling för kommande kvartal, trots att detta index har ett svagt "track record".

Brittiska pund har försvagats något under natten efter att EU-toppmötet inte kunde enas om att ge brittiske premiärministern Theresa May något ytterligare hjälp för att klara hem omröstningen om brexitavtalet i parlamentet.

Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade visserligen på sin presskonferens att förtydligande tillägg kan göras. Men någon omförhandling av utträdesavtalet är inte möjlig, underströk han.

Fredagens Europafokus riktas främst mot preliminära PMI-utfall för december, data för euroområdet väntas klockan 10.00.

I Sverige har Valueguard just redovisat att bostadspriserna (HOX) sjönk 0,7 i november, vilket säsongsrensat motsvarar en uppgång med 0,7 procent Bostadsrättspriserna sjönk 1,3 procent (+0,5 procent säsongsrensat) medan villapriserna sjönk 0,4 procent (+0,6 procent säsongsrensat).

Senare på fredagen ska riksdagen med största sannolikhet återigen säga nej till Stefan Löfven som statsminister.

Fredagens USA-agenda bjuder på detaljhandelsdata för november, klockan 14.30, industriproduktion för samma månad, klockan 15.15, preliminära december-PMI, klockan 15.45, och lager av osålda varor i oktober, klockan 16.00.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies