ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU:s dom: Schweiz inte längre skatteparadis

  • Foto: ANDERS WIKLUND / TT

EU:s finansministrar tar bort Förenade Arabemiraten, Schweiz och Mauritius från listan över skatteparadis, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I december 2017 inrättade EU en svart och en grå lista över skatteparadis. Detta efter avslöjanden om att företag och välbärgade individer i stor utsträckning använde länderna för att sänka sina skattekostnader. Den svarta listan täcker länder som inte har samarbetat med EU i skattefrågor.

I september i år valde EU:s finansministrar att ta bort Förenade Arabemiraten från den svarta listan. Detta för att landet antog en ny reform för offshore-strukturer, enligt Reuters. 

Staterna kring Persiska viken tar inga företagsskatter, vilket gör dem attraktiva för företag som försöker undvika skatt i de länder de egentligen verkar. EU begärde därför att Förenade Arabemiraten skulle införa regler som minskade möjligheten för företagen att utnyttja det. 

Även Schweiz togs bort från EU:s grå lista, som omfattar länder som åtagit sig att ändra sina skatteregler för att följa EU:s normer, vilket EU anser att Schweiz nu gjort. Även Mauritius, Albanien och Serbien, med flera, ströks från den grå listan, skriver Reuters.

Länder som som ingår i den grå listan kan flyttas till den svarta om de inte uppfyller sina åtaganden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer