ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fordonsunderleverantör sänker guidning för helåret – rasar i förhandeln

Den amerikanska fordonsunderleverantören Lear sänker guidningen för årsomsättning och vinst för helåret i samband med delårsrapportsläppet för andra kvartalet, framgår av ett pressmeddelande. Strax innan börsöppning är aktien ner med nästan 8 procent.

Första halvårets verksamhet har drabbats av den fortsatta minskningen i produktionsvolym i fordonssektorn samt av "makroekonomiska motvindar", inklusive global valutapress som blivit effekten av dollarförstärkningen, skriver Lear.

"Tidigare indikerade vi förväntan om ökningar i industrins produktionsvolymer i andra halvan av året och därmed förbättringar av försäljning och rörelseresultat. Nu tror vi att nämnda faktorer kommer fortsätta sätta press under resten av 2019", säger Lears vd, Ray Scott.

Guidningen för omsättning sänks från intervallet 20,9-21,7 miljarder dollar till 19,8-20,3 miljarder dollar för helåret. Om guidningen träffar rätt kommer försäljningen ha försvagats med 5 procent vid årets slut, jämfört med 2018. Den justerade vinsten (ebitda) spås landa i intervallet 1,87-1,97 miljarder dollar, ned från tidigare 2,12-2,22 miljarder dollar.

Lear har verksamhet inom produktion av säten samt elektroniska komponenter till fordonsindustrin. Fler än 400 olika fordonsmodeller har komponenter tillverkade av Lear, enligt bolaget. Bolaget hade tidigare verksamhet i Bengtsfors, Dalsland, med tillverkning av bilsäten. Verksamheten lades ned 1999 efter att ha förvärvats från Volvo 1991.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer