ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ford drar ner med tusentals anställda i Europa

  • Foto: Carl-Johan Lejland

Ford ska dra ner med tusentals anställda i sin europeiska verksamhet. Bolaget utesluter inte fabriksstängningar för att komma till rätta med lönsamhetsproblemen, rapporterar Bloomberg.

Ford har omkring 54.000 anställda i regionen, främst i Tyskland, Storbritannien och Spanien. 

"Det kommer att blir betydande förändringar över hela regionen. Vi kommer att titta på alla alternativ", säger Fords Europachef Steven Armstrong i en intervju med Bloomberg där han inte utesluter fabriksnedstängningar.

Fords europeiska verksamhet förlitar sig starkt på modeller som den nyligen omgjorda Fiesta-modellen samt halvkombin Focus, enligt Bloomberg.

Personalminskningen ska så långt som möjligt genomföras med frivilliga avgångar, uppger bolaget, som inte anger hur många som kan komma att beröras av åtgärderna. Enligt analytiker kan Ford globalt komma att minska antalet anställda med 24.000 som en del av pågående och planerade strukturåtgärder, skriver Financial Times.

Ford har redan aviserat planer på att upphöra med produktionen vid en anläggning i Bordeaux och för samtal med fackföreningar gällande en fabrik i Tyskland. En översyn av ett samriskbolag i Ryssland väntas bli klar före halvårsskiftet, enligt Bloomberg.

Ford lanserade i fjol ett globalt omstruktureringsprogram som ska spara 14 miljarder dollar, sedan verksamheterna i både Europa och Asien vänt till förlust. Tunga investeringar i utvecklingen av elfordon och osäkerheten kring brexit har satt ytterligare press på flertalet fordonstillverkare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies