ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Blytungt fall på Stockholmsbörsen – OMXS30 på tvåårslägsta

  • OMXSPI föll till den lägsta nivån sedan januari 2017. Foto: TT

Börsskärmar världen över lyste rött på torsdagen och så även i Stockholm. Storbolagsindex slutade på lägsta nivån på över två år efter en nedgång på 2,9 procent och breda OMXSPI backade 2,8 procent, den största nedgången under en enskild handelsdag hittills i år. 

OMXSPI föll till den lägsta nivån sedan januari 2017. OMXS30 föll till 1436,66 punkter – den lägsta nivån sedan november 2016. För båda indexen var fallet procentuellt årets största hittills.

Bakgrunden är bland annat ökad oro för en försämring i handelsrelationerna mellan USA och Kina som fick nytt syre på torsdagen efter att den kinesiska telekomgiganten Huaweis finanschef gripits i Kanada på amerikansk begäran. Börsfallet blev brett, såväl i Asien som på de europeiska börserna var det undantagslöst nedåt.

På OMXS30 var bilsäkerhetsbolaget Autoliv stor förlorare sedan man reserverat 1,9 miljarder kronor för att möta kartellböter från EU-kommissionen. Böterna är kända sedan tidigare, men beloppet överraskade marknaden.

Autoliv fick även sänkt rekommendation av Morgan Stanley, till jämvikt från tidigare övervikt.

Aktien föll med 6,1 procent.

Autolivs avknoppning Veoneer hade också en dyster börsdag med ett fall på 8,7 procent – mest på largecap-listan. Fallet fick ytterligare bränsle när USA-börserna öppnade, där aktien också handlas ner på torsdagen.

I övrigt i minustoppen bland storbolagen ligger Boliden, minus 6,1 procent och Hexagon på minus 5,6 procent.

För det sistnämnda bolaget kom en sänkt riktkurs från Barclays till 430 från 630 kronor och byte från övervikt till undervikt.

”Vi betraktar Hexagon som mycket konjunkturkänsligt och effekten av nya produktlanseringar lär avta inom två kvartal”, skriver Barclays i en kommentar Di.se tagit del av.

Det enda bolaget som steg på storbolagslistan på torsdagen var Huawei-konkurrenten Ericsson som slutade upp 1,8 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies