ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Minusvecka trots rejäl fredagsuppgång på Stockholmsbörsen

Efter tre dagar med rejäla nedgångar blev det en rejäl rekyl på Stockholmsbörsen på fredagen. Stor vinnare blev Ericsson, som steg 3,4 procent i spåren på förnyade motigheter för den kinesiska konkurrenten Huawei.

Men trots rekylen blir det en tydlig minusvecka för både OMXSPI och storbolagsindex OMXS30.

På fredagen slutade OMXSPI 1,1 procent upp och OMXS30 1,2 procent upp på nivån 1.454. Veckofacit för indexen blev 3,6 respektive 4 procent.

Uppgången under fredagen kom dessutom av sig när Wall Street plötsligt vände nedåt vid 16-tiden i spåren med att investerarna insåg att svaga amerikanska jobbdata inte har kraft nog att driva bort Federal Reserve från den inslagna räntehöjningsvägen.

Dessutom kom starkare data än väntat över det amerikanska konsumentförtroendet vilket ytterligare kan stärka Feds räntehöjningsposition.

Även oljebolagen hade en stark fredag, kraftigt pådrivna av stigande oljepriser sedan Opec och Ryssland kommit överens om att skära ner oljeproduktionen för att hålla priset uppe. Brentoljan steg med 4,6 procent och WTI med 3,8 procent.

På börsen slutade sektorindexet OMX Stockholm Oil & Gas upp 6,2 procent.  

Starkast gick IPCO med en uppgång på 6,6 procent, Lundin Petroleum som ökade 6,5 procent, Black Pearl som ökade 3,4 procent och Enquest som steg 3,7 procent.

Ericsson, starkast på OMXS30 på fredagen, betraktas som vinnare när flera länder uppmanar sina operatörer att inte använda kinesiska tillverkare på grund av risk för informationsläckor och cyberattacker. Ytterligare ett land, Japan, överväger att inte köpa telekomutrustning från kinesiska tillverkare som Huawei och ZTE.

Bland storbolagen hade verkstadsbolagen Autoliv och SKF det fortsatt tungt med nedgångar på 0,7 respektive 0,4 procent trots positiv börs. Även SCA backade, med 0,2 procent.

Rapporterande Sectras aktie tappade helt luften och slutade 13,5 procent ner.

Ericssons telekomkollega Tele2 steg 2,5 procent. Teleoperatören har tecknat avtal om roaming och signalering med Deutsche Telekom Global Carrier. De nya internationella signaleringstjänsterna avser alla Tele2-kunder, i samtliga länder, med start i mitten av december.

Volvo inledde dagen med en tydlig uppgång efter att vd Martin Lundstedt sagt till Bloomberg News att lastbilstillverkaren räknar med en efterfrågan på fortsatt "god nivå" i Nordamerika under 2019, samt att bolagets prognos från oktober kan ha varit "på den konservativa sidan".

Aktien tappade dock fart efter att DNB Markets i en analys räknat med att komponentfelet i avgasefterbehandlingssystemet kan komma att tynga resultatet väsentligt, och stängde till sist på oförändrat.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies