ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Flygstopp av olycksplan kan kosta Boeing över 46 miljarder

Förbudet att flyga Boeingplan av modellen 737 Max kan kosta flygplanstillverkaren uppemot 5 miljarder dollar, motsvarande drygt 46,4 miljarder kronor, enligt analyser från Melius Research och Jefferies. Det rapporterar CNN.

Efter den andra olyckan på kort tid med ett Boeingplan av modellen 737 Max i söndags har en rad luftfartsmyndigheter och flygbolag beslutat att ställa planen i väntan på vidare utredning kring vad som orsakat olyckorna. På torsdagen meddelade även Boeing att bolaget pausar alla leveranser av 737 Max-planen och rekommenderar sina kunder att låta planen stå.

Baserat på scenariot att planen förblir parkerade i tre månader uppskattas kostnaden för flygstoppet kosta Boeing mellan 1 och 5 miljarder dollar, enligt analysfirmorna Melius Research och Jefferies. Enligt analyserna är det dock en summa som bolaget skulle kunna ta efter att ha gjort en vinst på 10,6 miljarder dollar under fjolåret.

Det är inte första gången som Boeing har tvingats ställa hela flottor av plan. 2013 uppmanade bolaget sina kunder att inte flyga Boeing 737 Dreamliners efter rapporter om att planens batterier fattade eld.

Den största kostnaden för Boeing väntas bli i form av kompensation till berörda bolag, skriver CNN. Tidigare i veckan gick det norska lågprisflygbolagets vd Bjørn Kjos ut med en ursäkt till passagerare som berörts av flygstoppet. Han uppgav samtidigt att bolaget planerar att skicka notan för stoppet till Boeing.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies