ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Flygskam” gör avtryck på svenskars resande

Begrepp som ”flygskam”, ”tågskryt” och ”smygflyga” har börjat breda ut sig hos den svenska befolkningen och möjligen kan man redan nu se tendenser till att skamfaktorn påverkar flygresandet, skriver Bloomberg News.

Passagerarsiffrorna hos flygplatsoperatören Swedavia, som driver tio flygplatser i Sverige, har på årsbasis backat sju månader i rad och förra året var passagerartillväxten den svagaste på ett decennium. Samtidigt lyfte tågoperatören SJ:s trafiksiffror till rekordnivåer, skriver nyhetsbyrån.

Swedavia medger att klimatdebatten är en av anledningarna bakom de fallande flygsiffrorna, men lyfter även fram faktorer som oro för den svenska aktie- och bostadsmarknaden, en svag krona och geopolitisk oro, skriver nyhetsbyrån.

Samtidigt visar en undersökning gjord av Världsnaturfonden, WWF, att 23 procent av svenskarna avstod från flygresor under 2018 för att minska sitt klimatavtryck. Det är en ökning med 6 procentenheter mot året innan, enligt Bloomberg. 

I en intervju med Di i mars pekade SAS vd Rickard Gustafson på andra lösningar för flygets klimatproblem än att flyga mindre. Biobränsle, nya plan, rakare flygvägar och färre taxfree-köp, var några av punkterna som SAS-chefen lyfte fram.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer