ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Flygbolagschef: Misstänkta mjukvaran var aktiverad i etiopiska olycksplanet

  • Foto: Ben Curtis

Ethiopian Airlines chef säger i en intervju med Wall Street Journal att det förefaller som att den ifrågasatta mjukvaran MCAS var aktiverad i den Boeing 737 Max 8 som störtade i Addis Abeba den tionde mars.

Vid olyckan omkom samtliga 157 ombord. Mjukvaran MCAS anses också ha spelat en roll även i Lion Air-olyckan i oktober i fjol där 189 personer omkom. 

I intervjun säger Ethiopian Airlines-chefen Tewolde Gebremariam att hans antagande bygger på den inspelade radiokommunikationen mellan piloterna i olycksplanets cockpit och kontrolltornet.

”Såvitt vi vet var MCAS aktiverat på flighten”, säger han med tillägget att detta måste bekräftas av den pågående utredningen.

Boeing har efter Lion Air-olyckan utlovat en uppdatering av flygkontrollsystemen, inklusive MCAS, sedan utredare slagit fast att mjukvaran kan ha spelat en roll i olyckan i Indonesien.

MCAS, Maneuvering Characteristics Augmentation System, är ett system som ska underlätta kontrollen av Max-flygplanet och göra det mer likt andra 737-modeller.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies