ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Flera positiva siffror stärkte kronan – USA-räntorna stiger

Kronan stärktes och svenska räntor steg på torsdagen efter ett överraskande högt KPI-utfall för september. Amerikanska, och europeiska, räntor steg på eftermiddagen och dollarn stärktes mot japanska yen på förhoppningar om framsteg i handelssamtalen mellan USA och Kina.

Vid svensk stängning hade kronan stärkts med 11 öre till 9:84 mot dollarn och med 8 öre till 10:84 mot euron. Den svenska tioårsräntan stängde 7 punkter högre på -0,27 procent, medan den tyska var upp 8 punkter till -0,49 procent.

SCB-statistiken visade att KPIF steg 0,5 procent i september, från föregående månad, och med 1,3 procent från samma månad i fjol. 

Väntat enligt Infront Datas prognosenkät var +0,3 respektive +1,2 procent. Riksbankens prognosbana, som publicerades den 5 september, pekade mot en KPIF-inflation på 1,3 procent i september, vilket också var augustiutfallet.

KPI steg 0,5 procent i september, jämfört med augusti, och 1,5 procent i årstakt, och var därmed upp från 1,4 procent i augusti. Analytiker väntade 1,3 procent, medan Riksbankens prognosbana pekade mot 1,6 procent.

Till månadsförändringen bidrog högre priser på kläder, logi, inventarier och hushållsvaror samt diverse varor och tjänster.

Uppgången motverkades främst av lägre priser på paketresor, grönsaker och transport. Inom gruppen transport bidrog främst lägre priser på utrikes flygresor och biluthyrning till månadsförändringen.

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 1,6 procent i september, samma som i augusti. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,5 procent, Riksbankens prognosbana pekade mot 1,7 procent.

Knut Hallberg, Swedbank, konstaterade att inflationen överraskade positivt och att det var en bred uppgång.

Hans bedömning var att Riksbanken troligen kommer att ligga kvar på en räntehöjning i sin kommande räntebana.

Nordeas Torbjörn Isaksson lyfte fram att de huvudsakliga överraskningarna för deras del var relaterade till tjänster och den inhemska ekonomin, vilket Riksbanken kommer att välkomna.

”Men mot bakgrund av den svaga ekonomin och fortsatta utmaningar för att lyfta inflationen behåller vi vår prognos om en räntesänkning”, skrev Isaksson i en kommentar.

SEB-ekonomerna hade trott på en KPIF-inflation på 1,1 procent och hänvisade prognosmissen främst till att priserna på flygresor inte sjunkit lika mycket som de räknat med. 

”September brukar vara en månad där inflationssiffrorna har överraskat på nedsidan, med några få undantag… Men, som vi påpekat tidigare ser vi fortsatt som den mest sannolika banan för inflationen framöver är under Riksbankens nuvarande bana”, skrev SEB. 

De påpekade vidare att praktiskt taget all viktig statistik som publicerats efter Riksbankens förra möte har undergrävt direktionens syn att behålla sin tydliga höjningsbias - svagare sentiment, en kraftig uppgång i arbetslösheten och onsdagens låga Prospera-utfall.

”Huruvida dagens lättnadssiffror räcker för att behålla räntebanan återstår att se”, skrev SEB och tillade att det ser tufft ut med tanke på de senaste veckornas ekonomiska data med indikationer på dystrare utsikter.

Fler positiva svenska SCB-siffror publicerades dock på förmiddagen, som att hushållens konsumtion steg 2,9 procent i augusti jämfört med motsvarande månad föregående år, i kalenderkorrigerade tal. Jämfört med månaden före steg konsumtionen 0,8 procent, i säsongsrensade värden.

Samtidigt steg priserna på permanenta småhus 3 procent under perioden juli till och med september jämfört med närmast föregående tremånadersperiod. Även jämfört med samma period föregående år steg priserna 3 procent.

Swedbanks Andreas Wallström twittrade att dagens statistik ”knappast är en räntesänkningsmiljö”.

Även Norge och Danmark redovisade KPI-statistik på torsdagen, där den förras kärn-KPI var något högre än väntat medan den senares utfall var något lägre än prognos.

Statistik från Tyskland på morgonen visade att exporten sjönk 1,8 procent och importen steg 0,5 procent i augusti, jämfört med juli. Väntat var en minskning med 1,0 respektive en uppgång med 0,5 procent, enligt Bloomberg News.

Vidare visade fransk industriproduktion oväntade nedgångar i augusti.

Financial Times rapporterade att ECB gick emot råd från de egna tjänstemännen i beslutet om att återstarta obligationsköpprogrammet, och hänvisat till uppgifter i ett konfidentiellt brev från bankens penningpolitiska kommitté, bestående av tjänstemän från ECB och de 19 nationella centralbankerna.

Av protokollet från ECB:s senaste räntemöte framgick att ECB-rådet stod långt ifrån varandra beträffande många delar av stimulanspaketet förra månaden som senare ledde till offentligt gräl bland ledamöterna.

Samtliga ledamöter stod bakom behovet att lätta på penningpolitiken och en klar majoritet stod bakom beslutet att återuppta tillgångsköpen. Men ett antal ledamöter ansåg inte att skälen för detta var tillräckligt starka.

Vissa ledamöter ville till och med sänka räntan mer än vad som beslutades, men andra behövde övertygas om att räntan skulle sänkas överhuvudtaget.

Mer dyster statistik kom också från brittiskt håll, där industriproduktionen oväntat sjönk 0,6 procent i augusti, från i juli, väntat var en uppgång med 0,1 procent. Inom tillverkningsindustrin var nedgången 0,7 procent, väntat +0,2 procent, enligt Bloomberg News enkät. 

USA-räntorna steg också, med tioårsräntan 7 punkter högre på 1,63 procent, än vid svensk stängning dagen före.

Amerikansk KPI för september kom in något lägre än väntat i månadstakt, men ungefär i linje i årstakt, medan veckosifforna för antalet nyanmälda arbetslösa var något lägre än väntat.

Fed-chefen i Dallas Robert Kaplan sade till Bloomberg Television att varje räntejustering bör vara återhållsam och blygsam.

I dag, torsdag, inleds samtalen mellan Kinas vice premiärminister Liu He och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin i Washington.

Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua sade Liu He inför handelssamtalen att den kinesiska delegationen kommer till Washington med ”stor uppriktighet”, och är villig att nå avtal om frågor som är viktiga för båda parter. Han är villig att samarbeta med USA om handelsbalansen, marknadstillgång och investerarskydd.

Trump ska ta emot He i Vita huset i morgon, fredag.

På valutamarknaden stärktes euron till 1:1022 mot dollarn (1:0978), medan dollarn i sin tur stärktes till 107:8 mot yenen, från 107:4 med stöd av uppgifterna om handelssamtalen.

Pundet gjorde ett ryck uppåt sen eftermiddag efter att Irlands premiärminister Leo Varadkar och brittiske Boris Johnson fortsatt ser en väg mot ett möjligt avtal om brexit.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer