ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svag dricka på Europabörserna

  • Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT, Matt Rourke, GRAHAM BARCLAY

Europabörserna handlas generellt uppåt under fredagen. Det breda indexet Stoxx 600 var vid lunchtid upp 0,2 procent. 

Tyska industrikoncernen Schaeffler klättrade över 7 procent och toppade därmed Stoxx600. Bolaget släppte precis en prognos om maskinunderhållsmarknaden där de räknar med att branschen kommer växa till 42 miljarder dollar år 2025.

Tyska Daxx var upp 0,5 procent. Uppgiften att finska Kone vill köpa Thyssenkrupps hissdivision fick aktien att klättra med 3 procent, men föll tillbaka och ligger nu 2,3 procent upp. Högst upp tronade polymertillverkaren Covestro. Sämre går det för sportutrustningstillverkaren Adidas som faller 1 procent och därmed är i botten av listan.

Franska CAC 40-index var 0,4 procent upp, med bildelstillverkaren Valeo i topp med 3,2 procent. I botten låg Pernod Ricard på minus 1,8 procent. 

Två andra dryckestillverkare i botten fanns på Londons FTSE 100-index. Diageo, som tillverkar Guinness, föll 3,3 procent efter en utdragen konflikt med facket och Coca-Cola-tillverkaren HBC tappade 3 procent. HBC producerar läskeblask till 28 europeiska länder och presenterade i tisdags en rapport under förväntan.

Londons FTSE 100-index balanserade på nollan med plus 0,08 procent. I topp fanns storbankerna Royal bank of Scotland med 5 procent upp respektive 4,8 procent upp. 

Köpenhamnsbörsens index Copenhagen 20 låg på minus 0,7 procent. Längst ner fanns medicinjätten Novo Nordisk på minus 1,9 procent. 

Helsingfors index var upp 0,3 procent med stålbolaget Outokumpu i topp på 4 procent. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer