ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fiskodlingssektorn sänkte Oslobörsen

De nordiska börserna handlades blandat på fredagen där havsmatsbolagen pressade Oslo-indexet rejält.  

Det nordiska samlingsindexet Vinx 30 ökade 0,8 procent till nivån 954.

Oslobörsens OBX-index sjönk 0,2 procent till 813.

DNB har nedgraderat sin syn på fiskodlingssektorn och menar att det är läge för vinsthemtagningar. Mowi, Leroy, Bakkafrost och NRS har nedgraderats till sälj från behåll av den norska banken. De tre förstnämnda aktierna sjönk mellan 3,7-5,3 procent, medan NRS rasade nästan 9 procent. Vidare har Salmar sänkts av Berenberg till behåll från köp. Aktien var ned drygt 6 procent. 

Bättre gick det för Telenor som var upp 2,5 procent.    

Norsk Hydro uppgraderades på torsdagen till köp från behåll av Nordea med riktkursen 42 norska kronor. På fredagen steg aktien med 1,4 procent till drygt 35 norska kronor. 

I Köpenhamn var OMXC25-index upp 0,4 procent till 1.131. 

Serviceföretaget ISS slutade i topp bland de danska storbolagen med en uppgång på 2,6 procent under en nyhetstunn fredag där även medicinteknikbolaget Ambu och smycketillverkaren Pandora gick starkt. 

Novo Nordisks vd Lars Fruergaard Jørgensen meddelade att läkemedelsbolaget kommer att lansera en diabetestablett runt årsskiftet som enligt bolaget väntas bli en stor succé, skrev Ritzau Finans. Aktien var upp 0,6 procent. 

I Helsingfors steg OMXH25-index 0,6 procent till 4.218.

Nokia tillhörde vinnarna med en uppgång på 2,7 procent. Sämre gick det för Stora Enso som tappade drygt 3 procent. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer