ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

First North-bolaget rusar 90 procent efter försäljning

First North-listade Binero är dagens kursraket efter att bolaget sålt av en verksamhet till ett pris som överstiger hela börsvärdet. Hur mycket kapital som kommer att skiftas ut till aktieägarna återstår att se, säger styrelseordförande Carl-Magnus Hallberg till Di.

Redan i maj meddelade Binero, som erbjuder hosting- och och molntjänster, att bolaget skulle genomföra en strategisk översyn för att renodla och synliggöra storleken på webbhostingområdet. Sent i går, på måndagen, meddelade bolaget att de ingått ett avtal om att sälja verksamheten till Loopia för 380 miljoner kronor. Det kan ställas mot bolagets börsvärde som i skrivande stund ligger omkring 280 Mkr – trots att aktien stigit drygt 90 procent i tisdagshandeln.

Nettovinsten från försäljningen väntas uppgå till cirka 260 Mkr och affären är villkorad av bolagsstämmans godkännande.

”Budet låg i nivå med våra förväntningar och genom försäljningen synliggör vi ett värde på cirka 380 Mkr. Vi planerar att använda delar av köpeskillingen till att göra en kapitalåterföring till aktieägarna”, skriver styrelseordförande Carl-Magnus Hallberg i ett pressmeddelande. 

Ni säljer en verksamhet för 380 Mkr och har ett börsvärde på 290 Mkr just nu?
”Just nu ja. Jag kan inte säga hur marknaden ska reagera på det här men vi får en köpeskilling på 380 miljoner när allting är klart”, säger Carl-Magnus Hallberg till Di.

Anledningen till att nettovinsten på affären blir 260 miljoner är att Binero har goodwill i balansräkningen på några dotterbolag som säljs, tillägger han.

Hur mycket av kapitalet kommer ni skifta ut till aktieägarna?
”Det är föremål för en bolagsstämma. Vi får ta det i tur och ordning. Först får vi ha den första stämman för att godkänna affären och sen får vi komma tillbaka med en ny kallelse”, säger Carl-Magnus Hallberg.

Hur investeringstung är verksamheten Cloud & Solutions som blir kvar?
”Jag tycker att vi har kommit igenom det mesta redan. Den tyngre delen är tagen redan”, säger Carl-Magnus Hallberg.

Går Cloud & Solutions med vinst?
”Vi får väl se sen när vi släpper segmentsredovisningen. Vi släpper vår Q2:a den 24:e augusti. Webbhosting har ju varit en bra verksamhet och delvis bidragit till att vi har kunnat öppna upp detta nya satsningsområde. Det är på väg detta område och det går bra men vi får återkomma till det i rapporten”, säger Carl-Magnus Hallberg.

Av Bineros totala årliga omsättning på drygt 130 Mkr kommer cirka 100 Mkr från Webbhosting. Drygt 30 Mkr kommer från Cloud & Solutions, verksamheten som alltså blir kvar i bolaget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer