ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Finland uppåt när Oslo och Köpenhamn höll stängt

Den finska börsen steg på skärtorsdagen med verkstadsbolagen Valmet och Wärtsilä i topp. 

Både Köpenhamn och Oslo höll stängt för påskfirande.

Samlingsindexet Vinx 30 steg 0,4 procent till nivån 963. 

Finska OMXH25-index steg 0,8 procent till 4.150 på torsdagen. Utvecklingen följde i stort Stockholmsbörsen med en öppning kring nollstrecket för att sedan ta igen sig. 

Vid lunchtid etablerade den sig kring 0,8 procent högre och handlades därefter sidledes fram till stängning. 

Euron försvagades betydligt efter tyska PMI-data på förmiddagen. Det sammanvägda indexet över stämningsläget bland tyska inköpschefer steg visserligen med stöd av tjänstesektorn. 

Industri-PMI orkade bara stiga marginellt till 44,5 från bottennoteringen 44,1 i mars, det bidrog till att dämpa förhoppningarna om en snar återhämtning för den bottenfrusna tyska industrisektorn. 

Industri-PMI för hela euroområdet steg till 47,8 från 47,5 föregående månad, vilket dock vara en aning svagare än analytikernas förväntningar om 47,9. 

Bland finska aktier stod verkstadsbolag ut bland vinnarna. 

Wärtsilä fanns i toppen med en uppgång på tre procent följt av Valmet och Cargotec som steg 2,7 respektive 2,2 procent. 

Bland förlorarna fanns kraftbolaget Fortum som backade 1,4 procent och stålbolaget Outokumpu som tappade omkring 1,1 procent. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer