ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Finansbloggare fällda för marknadsmanipulation – döms till böter

  • Foto: TT

Tonåringarna spred hemsnickrade bolagsanalyser och uppumpade riktkurser i sociala medier. När kurserna steg sålde de sina aktier – och tjänade hundratusentals kronor. Nu har de bägge fällts för otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott, och tvingas betala tillbaka totalt 900.000 kronor.

Domen blir villkorlig, delvis med hänvisning till att de dömda bara var 18 år gamla vid tidpunkten för brotten för cirka fyra år sedan. Böterna blir därför lindriga, 70 dagsböter om 50 kronor.

Brottet var ett klassiskt ”pump and dump”-scenario, fast i digital tappning där bloggarna använde sig av kända finansforum i sociala medier för att sprida vilseledande information om olika bolag. Framför allt siktade duon in sig på mindre bolag med aktier som var noterade på First North och dåvarande Aktietorget.

De dömda männen har erkänt att de skrivit respektive publicerat egenförfattade analyser, men förnekar att de varit ute efter att vilseleda marknaden för att själva kunna tjäna pengar på det. Åklagaren har emellertid kunnat bevisa ett tydligt mönster, där de dömda köpt in sig i en aktie, skrivit och spridit sina så kallade analyser, varpå de sedan helt synkroniserat sålt sina innehav när kurserna stigit.

I flera månader kunde de hålla på med sin manipulation. Till slut upptäckte marknadsövervakare såväl på Aktietorget som på First North de udda handelsmönstren och omotiverade kursrörelserna, och man slog larm till Ekobrottsmyndigheten som väckte åtal i oktober i fjol.

I avsnittet om påföljd skriver Stockholms tingsrätt att straffvärdet av brottsligheten uppgår till fängelse i ett år, men att man beaktat de åtalade männens unga ålder. 

”Varken brottets art eller straffvärde talar för en frihetsberövande påföljd. Det får antas att villkorlig dom kan avhålla X och Y från fortsatt brottslig verksamhet. En sådan påföljd är också lämplig utifrån deras personliga förhållanden”, skriver tingsrätten i domen.

Hela de belopp som de bägge männen beräknas ha tjänat på sina brott, totalt cirka 900.000 kronor, ska förverkas.

Största pengarna gjorde de bägge på pump and dump-aktioner i bolagen Zenergy, Fastout, Oboya och AdCityMedia.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer