ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fi om svenska banker i Baltikum: Inga konstigheter

Finansinspektionen har enligt generaldirektören Erik Thedéen inte sett något konstigt kring de svenska bankerna i Baltikum, men "man måste vara ödmjuk och noga undersöka vad man kan lära sig av den estniska penningtvättsskandalen".

Det sade han vid en presskonferens på tisdagen.

Svenska bankers affärsmodell i Baltikum är inte lika riskabel som Danske Banks var ur ett penningtvättsperspektiv eftersom svenska banker har fokuserat på inhemska baltiska kunder, resonerar Finansinspektionen.

Myndigheten framhåller även att FI har haft kontinuerlig tillsyn av de svenska bankerna. FI uppger sig ha nära kontakt med Danmark när det gäller penningtvätt och för diskussioner med de baltiska länderna kring vad som har inträffat. 

Redan i förra veckan uppgav Finansinspektionen att svenska banker med verksamhet i Baltikum främst fokuserar på inhemska kunder och att risken för några större problem med penningtvätt därmed är relativt begränsad. 

På sistone har svenska bankaktier sjunkit efter uppgifter om att den estniska penningtvättskandalen kan beröra fler banker än Danske Bank.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies