ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

FI kan införa åtgärder för att bromsa utlåning till kommersiella fastigheter

Finansinspektionen fortsätter att analysera de svenska bankernas exponering mot kommersiell fastighetssektor. Det återstår att se vad den "vidare analysen" landar i, i nuläget har myndigheten inga planer på skrivbordet för att stävja utlåningen mot fastighetsrelaterat.

Det sade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen under presskonferensen i samband med att en halvårsvis stabilitetsrapport släppts på tisdagen.

Finansinspektionen kommer att göra "ännu djupare analyser" och samla in data från banker för att "mer i detalj" granska hur exponeringar mot fastighetsbolag ser ut, sade han.

FI-chefsekonomen Henrik Braconier framhöll att omkring en fjärdedel av den svenska banksektorns samlade utlåning är relaterad kommersiell fastighetsutlåning medan det därutöver till cirka hälften utgörs av bolånerelaterat.

Bland fastighetsbolagen förefaller runt ett av fem bolag få problem med runt 2,5 procentenheters högre ränta kombinerat med 10 procents lägre intäkter, lade han till.

Erik Thedéen var noga med att påpeka att det i nuläget inte finns några åtgärder planerade för att stävja bankernas utlåning till kommersiell fastighetssektor.

"Men teoretiskt går det att tänka sig att vi höjer kapitalkraven, som vi mot bolån gjort med de höjda riskviktsgolven", resonerade han.

Därutöver framhöll han att det på andra håll i Europa sker en diskussion om andra åtgärder såsom amorteringskrav för fastighetsbolag.

"Jag noterar att det sker en sådan diskussion i Europa, att stärka motståndskraften genom stramare kreditgivning", sade Finansinspektionens generaldirektör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer