ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ferronordic skopar upp guld i Ryssland: rekordhög kvartalsvinst

Ferronordic, som säljer Volvogrävmaskiner i Ryssland, ökade sin omsättning med 26 procent i kvartalet. Rörelsevinsten lyfte från 50 till 80 miljoner kronor, vilket är det högsta någonsin.

Det framgår av kvartalsrapporten, som rubriceras "Rekordhögt resultat". Omsättningen uppgick till 791 miljoner kronor, en ökning med 26 procent i kronor och 28 procent i rubel. 

Ökningen kan tyckas hög, men var lägre än marknadstillväxten för anläggningsmaskiner, som var stadd i fortsatt återhämtning enligt rapporten.

Marknaden mätt i enheter för Ferronordics viktigare produkter ökade med cirka 40 procent under perioden. Bolaget tog marknadsandelar inom ramstyrda dumprar och större hjullastare, höll ställningarna inom grävmaskiner men tappade inom det snabbväxande segmentet mindre hjullastare.

Rörelsemarginalen steg från 8,0 till 10,1 procent för bolaget, som är auktoriserad återförsäljare i Ryssland för Volvo Construction Equipment och några andra tillverkare. Bland lönsamhetshöjande faktorer nämner bolaget en ökande eftermarknadsförsäljning och "contracting services".

"Vi förblir optimistiska vad gäller utvecklingen av den ryska maskinmarknaden på lång- och medellång sikt, särskilt med tanke på de signaler som finns om kraftigt ökade infrastruktursatsningar", skriver vd Lars Corneliusson i rapporten. Pågående och kommande sanktioner från EU gentemot ryska bolag berör en del av bolagets kunder, men bedöms inte ha någon väsentlig direkt inverkan på Ferronordic.

Ferronordic-aktien handlas på Stockholmsbörsens midcaplista där bolaget värderas till 1,9 miljarder kronor. Största ägare med 16 procent av aktierna är enligt Holdings Håkan Eriksson, och Rune Andersson är näst störst med 8 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies