1515
Annons

Fem saker du ska ha koll på innan börsen öppnar

På tisdagen började rapportfloden ta fart på allvar på Stockholmsbörsen. Här är fem saker du ska ha koll på innan börsen öppnar. 

Nedgångar att vänta – fem saker att ha koll på innan börsen öppnar

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen går mot tydliga nedgångar denna första handelsdag i oktober. Bland enskilda sektorer får en rad svenska industrijättar sänkta riktkurser på måndagen.

Vid klockan åtta pekar både Eurostoxx 50-terminen och Frankfurt DAX ned 0,9 procent. Handeln hos IG indikerar att Stockholmsbörsen inleder med en nedgång på 1 procent. Stockholmsbörsen ser därmed ut att falla tillbaka mot det årslägsta som noterades på torsdagen. Nedgångarna följer tappet på S&P 500 som var minus 2,2 procent efter att Stockholmsbörsen stängt på fredagen.

Standard & Poors sänkte på fredagen utsikterna för Storbritanniens kreditbetyg, AA, till negativa från stabila. Det kommer efter att finansminister Kwasi Kwartengs minibudget innehållit ofinansierade skattesänkningar på 45 miljarder pund. S&P noterade att den brittiska skulden nu är på en uppåtgående bana till skillnad från tidigare prognos.

Det är fokus på olja i början av veckan inför Opec+ möte i Wien på onsdag. Länderna spås dra ned på produktionen för att hålla uppe priset och på grund av att efterfrågan minskat. Oljepriserna pekar något upp efter helgen, men är fortfarande på låga nivåer. Ett fat brentolja kostar 87,5 dollar och WTI 81,8 dollar.

Skanska har skrivit kontrakt för att renovera och bygga ut en friskvårdsanläggning i New Jersey, USA. Kontraktet är värt 72 miljoner dollar, cirka 710 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det tredje kvartalet 2022.

Internationella storbanker sänker sina riktkurser för en rad svenska industrijättar. Barclays sänker fyra bolag på ett bräde; Atlas Copco från 105 till 100 kronor, Assa Abloy från 280 till 275 kronor, Alfa Laval från 295 till 285 kronor och SKF från 130 till 120 kronor. Utöver det sänker Citigroup riktkursen för Volvo från 220 till 210 kronor och Deutsche Bank sänker riktkursen för Sandvik från 220 till 200 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera