1515
Annons

Fem saker du ska ha koll på innan börsen öppnar

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca förväntas stiga på tisdagen efter helgens positiva nyheter kring lungcancerläkemedlet Tagrisso. I sektorn har dessutom Sobi kommit med en omvänd vinstvarning.

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Fem saker att ha koll på inför börsöppningen

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Börserna går mot öppning på fredagen utan tydlig riktning. Indikationen i Stockholm är en öppning kring noll och detsamma gäller tyska DAX-terminen. Euro Stoxx50-terminen pekar på en öppning lätt uppåt.

Med betydande obligationsförfall kommande år ser SEB:s analytiker en stor refinansieringsrisk i inkassobolaget Intrum, med svällande räntekostnader i korten, rapporterar Di på fredagen.

”Stigande finansieringskostnad är absolut en av huvudriskerna”, säger en analytiker på en annan bank.

På fredagsmorgonen berättade kredithanteringsbolaget att man ingått ett avtal med Cembra Money Bank i Schweiz med innebörden att Cembra förvärvar Intrums helägda dotterbolag Byjuno och dess systerbolag Intrum Finance Services.

Kraftbolaget ABB reserverar 325 miljoner dollar, motsvarande 3.630 miljoner kronor, under tredje kvartalet för kostnader kopplade till muthärvan kring det sydafrikanska Kusileprojektet. Tidigare har ABB tvingats betala 104 miljoner dollar för att lägga affären bakom sig men sedan dess ha även bland andra amerikanska DOJ och SEC utrett korruptionsmisstankarna som sägs handla om ”oriktiga betalningar” och andra regelefterlevnadsärenden.

Under morgonen har biometribolaget Fingerprint meddelat att man avser att genomföra en garanterad företrädesemission om 300 miljoner kronor för att stärka likviditeten och åtgärda förväntad överträdelse av en obligationskovenant. Bolaget emitterar också så kallat hybridkapital om 75 miljoner kronor. Som tidigare kommunicerats av Fingerprint har införandet av omfattande covid-19-relaterade restriktioner i Kina under 2022 medfört att efterfrågan på smarta telefoner i Kina, vilket är bolagets största marknad, minskat kraftigt.

Ritkurssänkningarna för H&M fortsätter att regna in där Credit Suisse sänker till 85 kronor – för övrigt samma street low-nivå som Berenberg hittade tidigare i september. Credit Suisse upprepar sälj. Goldman Sachs sänker riktkursen till 100 kronor från tidigare 115, med sälj och DNB sänker riktkursen till 105 kronor från 125, med upprepad behållrekommendation. Tongivande Deutsche Bank sänker till 100 kronor från 125 och upprepar behåll.

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholms kommun visar att priserna vände ned och sjönk 0,6 procent i september, efter uppgången i augusti. Säsongsrensat motsvarar det i stort sett oförändrade priser. ”Det är dock värt att notera att för bara en vecka sedan visade även de ojusterade siffrorna oförändrade priser. Detta tyder på att Riksbankens överraskande höga höjning på 1 procentenhet redan fått effekt”, skriver Danske Bank.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera