1515
Annons

Fem saker du ska ha koll på innan börsen öppnar

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Onsdagen ser ut att bjuda på en odramatisk börsöppning trots morgonens fall i Asien. Bland bolagen i fokus finns Serneke och Catena Media.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Fem saker att ha koll på inför börsöppningen

Foto:Stina Stjernkvist/TT

H&M:s rapport klockan 8 är hittills morgonens huvudnummer, och var betydligt sämre än redan lågt ställda förväntningar på rörelseresultatnivå.

Här är fem saker att ha koll på inför torsdagens börsöppning.

En oförändrad till lätt positiv börsöppning väntas enligt Europaterminer på torsdagen, enligt terminsnoteringar som har sjunkit under morgonen och vid 8-tiden handlades kring nollan. Onsdagen slutade 2,0 procent upp för S&P 500 vilket tillskrivs ett förbättrat börssentiment i kölvattnet av aviserade brittiska stödköp av obligationer, och även Asienbörserna har handlats upp.

H&M:s sommar var resultatmässigt svagare än väntat, enligt morgonens kvartalsrapport som omfattar juni till augusti. Den justerade rörelsemarginalen blev 5,2 mot väntade 7,8 procent, och det justerade rörelseresultatet på 3 miljarder kronor var 33 procent lägre än väntade 4,5 miljarder och mindre än hälften av fjolårets utfall. Försäljningen under kvartalet rapporterades den 15 september: minus 4 procent mot väntade 2,3 procent. Om aktien går under 100 kronor på torsdagen blir det första gången sedan 2004, bortsett från ett kort intradagbesök där den 18 mars 2020.

I övrigt är morgonens bolagsnyhetsskörd tunn. Att den digitala magasinsprenumerationstjänsten Readly utökar sitt utbud av tyska dagstidningar står ut i flödet, som en indikator på den saken.

Inflationen i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen var 10,1 procent i september.

Bland rekommendations- och riktkursförändringar syns nya köpråd på Embracer, Kambi och Evolution samt höjda riktkurser för onsdagens kursraket Bioarctic.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera