1515
Annons

Fem saker du ska ha koll på innan börsen öppnar

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

På torsdagsmorgonen har vi bland annat fått färska kvartalssiffror från Readly och Balco. Här är fem saker du ska ha koll på när börsen öppnar. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Fem saker att ha koll på inför börsöppningen

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Börserna går mot öppning på fredagen utan tydlig riktning. Indikationen i Stockholm är en öppning kring noll och detsamma gäller tyska DAX-terminen. Euro Stoxx50-terminen pekar på en öppning lätt uppåt.

Med betydande obligationsförfall kommande år ser SEB:s analytiker en stor refinansieringsrisk i inkassobolaget Intrum, med svällande räntekostnader i korten, rapporterar Di på fredagen.

”Stigande finansieringskostnad är absolut en av huvudriskerna”, säger en analytiker på en annan bank.

På fredagsmorgonen berättade kredithanteringsbolaget att man ingått ett avtal med Cembra Money Bank i Schweiz med innebörden att Cembra förvärvar Intrums helägda dotterbolag Byjuno och dess systerbolag Intrum Finance Services.

Kraftbolaget ABB reserverar 325 miljoner dollar, motsvarande 3.630 miljoner kronor, under tredje kvartalet för kostnader kopplade till muthärvan kring det sydafrikanska Kusileprojektet. Tidigare har ABB tvingats betala 104 miljoner dollar för att lägga affären bakom sig men sedan dess ha även bland andra amerikanska DOJ och SEC utrett korruptionsmisstankarna som sägs handla om ”oriktiga betalningar” och andra regelefterlevnadsärenden.

Under morgonen har biometribolaget Fingerprint meddelat att man avser att genomföra en garanterad företrädesemission om 300 miljoner kronor för att stärka likviditeten och åtgärda förväntad överträdelse av en obligationskovenant. Bolaget emitterar också så kallat hybridkapital om 75 miljoner kronor. Som tidigare kommunicerats av Fingerprint har införandet av omfattande covid-19-relaterade restriktioner i Kina under 2022 medfört att efterfrågan på smarta telefoner i Kina, vilket är bolagets största marknad, minskat kraftigt.

Ritkurssänkningarna för H&M fortsätter att regna in där Credit Suisse sänker till 85 kronor – för övrigt samma street low-nivå som Berenberg hittade tidigare i september. Credit Suisse upprepar sälj. Goldman Sachs sänker riktkursen till 100 kronor från tidigare 115, med sälj och DNB sänker riktkursen till 105 kronor från 125, med upprepad behållrekommendation. Tongivande Deutsche Bank sänker till 100 kronor från 125 och upprepar behåll.

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholms kommun visar att priserna vände ned och sjönk 0,6 procent i september, efter uppgången i augusti. Säsongsrensat motsvarar det i stort sett oförändrade priser. ”Det är dock värt att notera att för bara en vecka sedan visade även de ojusterade siffrorna oförändrade priser. Detta tyder på att Riksbankens överraskande höga höjning på 1 procentenhet redan fått effekt”, skriver Danske Bank.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera