1515
Annons

Fem saker att hålla koll på innan börsen öppnar

Foto:Francois Mori

Stockholmsbörsen ser ut att fortsätta nedåt på onsdagen då investerare väntar spänt på ny inflationsdata från USA. Här är fem saker att ha koll på innan börsen öppnar.

Innehåll från AtraccoAnnons

Miljön vinnare när Atracco ger gamla bildelar nytt liv

Hållbarhet är en grundpelare för Atracco: ”Det ett konkurrensmedel gentemot kunder, ett måste gentemot myndigheter och kommuner och en samvetsfråga för varje enskild individ”, säger Magnus Tagesson, CEO Atracco Group.
Hållbarhet är en grundpelare för Atracco: ”Det ett konkurrensmedel gentemot kunder, ett måste gentemot myndigheter och kommuner och en samvetsfråga för varje enskild individ”, säger Magnus Tagesson, CEO Atracco Group.

För Atracco är cirkulär ekonomi inte framtiden – det är redan vardag. Genom återvinning och miljövänlig bildemontering bidrar företaget till minskade koldioxidutsläpp i samhället. Nu hoppas man att fler branscher ska följa deras exempel.

Atracco växer snabbt. Företaget är ledande i Norden inom miljövänlig bildemontering och försäljning av begagnade orginaldelar över internet. Man hanterar över 20 000 fordon varje år, och man gör det med ett starkt hållbarhetsfokus.

– Vi är övertygade om att miljömässig och effektiv demontering, ihop med kundsamarbete och e-handel, är framtiden inom bildemontering. Genom att återanvända bildelar sparar försäkringsbolag, verkstäder och konsumenter på miljön samtidigt som de ekonomiska vinsterna är betydande, säger Magnus Tagesson, CEO Atracco Group.

Mycket har hänt under det decennium som Magnus Tagesson arbetat inom bildemontering. En bransch som tidigare var förknippad med smuts och föroreningar är idag omgärdad av hårda krav och miljöbestämmelser. Och Atracco har tagit täten i utvecklingen.

– Vi arbetar med en miljöfarlig produkt som vi hanterar på ett miljövänligt sätt. Vi brukar säga att en begagnad originaldel har hundra procent mindre CO2-påverkan än en ny. Även om det är en sanning med viss modifikation, förädling och frakt har viss påverkan, så ligger det mycket i det. Att arbeta långsiktigt med fokus på hållbarhet, miljö och effektivitet är oerhört viktigt för Atracco, säger Magnus Tagesson. 

Alla måste ta ansvar

Atracco arbetar nästan uteslutande med inlösta försäkringsfordon. Man har avtal med alla stora försäkringsbolag och demonterar bilar som skadats för mycket för att kunna repareras. Fordonen saneras och demonteras och delarna säljs sedan tillbaka till skadereparationer. Efterfrågan har ökat dramatiskt de senaste åren.

– Det finns flera orsaker till det. Dels gör komponentbrist det svårt få fram vissa delar. Sedan ökar konsumenternas miljöfokus, något vi framför allt märker i yngre målgrupper. Dessutom är de ekonomiska fördelar stora, en begagnad bildel kostar bara runt halva nypriset, säger Magnus Tagesson.

Även om återanvändning av bildelarna är målet, så är det inte alltid möjligt. De delar som inte kan återanvändas säljs vidare till materialåtervinning, där de smälts ner och blir nya produkter. Bildemontering har med andra ord kommit långt i sitt arbete med cirkulär ekonomi, och enligt Magnus Tagesson är deras tänk och arbetssätt applicerbart på fler branscher.

– Vi kan inte fortsätta leva i ett slit och släng-samhälle, utan alla måste ta ett större ansvar för konsumtion och minskat koldioxidutsläpp. På Atracco visar vi gärna vägen, och jag hoppas att fler ska följa vårt exempel, säger Magnus Tagesson.

Om Atracco:
Atracco är ledande i Norden inom miljövänlig bildemontering och försäljning av begagnade originaldelar över internet. Vi arbetar framför allt med inlösta försäkringsfordon och har avtal med alla stora försäkringsbolag i Norden. Atracco ägs av det amerikanska företaget LKQ, som är världsledande inom återvinning av bildelar.

Läs mer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atracco och ej en artikel av Dagens industri

Fem saker att hålla koll på inför börsöppning

Foto:Richard Drew

Europabörserna går mot en svagt positivt öppning. Enligt förhandeln hos IG går OMXS30 mot en öppning på 0,3 procent upp.

Ericsson har fortsatt exportera produkter till Ryssland, rapporterar Ekot. Produkterna i fråga ska vara mjukvara och support till mobiloperatörer i landet, enligt Ericsson själva, och inte någon ny hårdvara. Ansökan har godkänts av Inspektionen för strategiska produkter. Ericssonaktien är ned 30 procent i år.

Energilagringsbolaget Azelio meddelade på fredagen att teckningskursen i den tidigare aviserade företrädesemission på 300 miljoner kronor – före avdrag för emissionskostnader som väntas landa på omkring 50 Mkr – spikats till 1,48 kronor per aktie. Den kan jämföras med torsdagens stängningskurs på 3,724 kronor. Det motsvarar enligt Azelio en rabatt på 35,5 procent jämfört med teoretiska kursen efter avskiljande av uniträtter.

Efter flera jobbiga dagar för fastighetsaktier sänker Barclays riktkurser för en rad svenska bolag i sektorn, nämligen Castellum, Catena, Fabege och Hufvudstaden. Dessutom inleder banken bevakning av Wihlborgs med rekommendationen ”undervikt” och en riktkurs på 60 kronor. Wihlborgs stängde i går på 69,2 kronor.

Truecallers styrelse har beslutat sig för att inleda ett återköpsprogram av egna aktier. Det totala antalet aktier som får återköpas får maximalt motsvara 5 procent av antalet utestående aktier per dagen för årsstämman 2022, vilket motsvarade 18 697 985 aktier.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA fick under torsdagskvällen, svensk tid, ta ställning till hur de ser på forskningsbolaget Oncopeptides läkemedel Pepaxto, för behandling av blodcancerformen multipelt myelom. Den rådgivande Odac-kommittén röstade nej till läkemedlet, med röstsiffrorna 14-2.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera