1515
Annons

Fem saker att ha koll på innan börsen öppnar

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Den europeiska terminshandeln pekar mot en positiv börsöppning. Astra Zenecas har fått ett godkännande för läkemedlet Enhertu från amerikanska FDA och den obereonde budkommittén för Cary group kommer med blandade rekommendationer till aktieägarna. Här är fem saker att ha koll på innan börsen öppnar.

Innehåll från Patent - och RegistreringsverketAnnons

Sök svenskt patent!

Första steget är viktigast. Utan det blir inget av. Det är också betydelsefullt när du ska förverkliga en bra idé och beslutar dig för att skydda den. Det första steget på företaget Moving Floors framgångsresa började med att grundaren, Tommy Lindvall, kom på en idé som han valde att skydda med hjälp av ett svenskt patent. Idag finns produkten på en internationell marknad.

Ett TV-program på National Geographics blev startskottet. Gnuer på savannen färdas över stora områden och blir därför inte sjuka, trots tusentals djur i samma flock. De betar, gödslar och vandrar vidare.

Gotlänningen Tommy Lindvall insåg att om inte djuren kan förflytta sig från sin gödsel, måste gödslet förflytta sig från djuren. Sedan 1995 har han utvecklat familjeföretagets självrengörande golvsystem för djurhållning. Det rörliga golvet som rensas efter varje besök får ner bakterietillväxten radikalt, vilket ger friskare djur. Ambitionen är att på så sätt minska användningen av antibiotika.

Svenskt patent första steget på internationell resa

Tommy förstod tidigt att idén kunde vara unik och möjlig att patentera eftersom han inte sett produkten på den internationella marknaden. 

–  Vi har upplevt att det funkar så himla bra med PRV. Det har varit fantastisk att få till patentkraven och forma patentansökan hos PRV, i det svenska patentsystemet, för att sedan ta resultatet vidare ut i världen i de internationella systemen. Vi upplever att det vi fått igenom i Sverige nästan i samtliga fall har hållit för granskning och blivit beviljade patent i de länder vi vill vara i, säger Katja Lindvall, vice VD på Moving Floor. 

Moving Floor valde att i ett första steg ansöka om svenskt patent hos PRV, vilket också var första steget i en expansiv patentstrategi. 

–  En annan stor fördel med PRV är att det såklart är enklare att ha invändningar på sitt hemmaspråk och inte jobba med ombud som i sin tur har ombud. Ta till exempel Kina: vi jobbar med ett svenskt ombud som har ett eget ombud i Kina, som i sin tur jobbar mot kinesiska patentverket. Det blir ju en mycket mer komplicerad och framför allt kostsam process där borta än här hemma i Sverige, på svenska, säger Katja. 

Immateriella rättigheter avgörande för framgång

Idag har Moving Floor över 135 patent, och de exporterar till hela världen. 

– Vi var pionjärer inom området så vår portfölj av immateriella rättigheter har varit avgörande i vår framgång och expansion. Vi hade möjlighet att tidigt få ett brett skydd när det gällde rörliga golv, vilket hindrade andra större aktörer så att vi hann utveckla och marknadsföra vår idé. Det har betytt mycket för oss som litet bolag, avslutar Katja. 

Läs mer på: prv.se/svensktpatent 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Patent - och Registreringsverket och ej en artikel av Dagens industri

Fem saker att ha koll på inför börsöppningen

Foto:Stina Stjernkvist/TT

H&M:s rapport klockan 8 är hittills morgonens huvudnummer, och var betydligt sämre än redan lågt ställda förväntningar på rörelseresultatnivå.

Här är fem saker att ha koll på inför torsdagens börsöppning.

En oförändrad till lätt positiv börsöppning väntas enligt Europaterminer på torsdagen, enligt terminsnoteringar som har sjunkit under morgonen och vid 8-tiden handlades kring nollan. Onsdagen slutade 2,0 procent upp för S&P 500 vilket tillskrivs ett förbättrat börssentiment i kölvattnet av aviserade brittiska stödköp av obligationer, och även Asienbörserna har handlats upp.

H&M:s sommar var resultatmässigt svagare än väntat, enligt morgonens kvartalsrapport som omfattar juni till augusti. Den justerade rörelsemarginalen blev 5,2 mot väntade 7,8 procent, och det justerade rörelseresultatet på 3 miljarder kronor var 33 procent lägre än väntade 4,5 miljarder och mindre än hälften av fjolårets utfall. Försäljningen under kvartalet rapporterades den 15 september: minus 4 procent mot väntade 2,3 procent. Om aktien går under 100 kronor på torsdagen blir det första gången sedan 2004, bortsett från ett kort intradagbesök där den 18 mars 2020.

I övrigt är morgonens bolagsnyhetsskörd tunn. Att den digitala magasinsprenumerationstjänsten Readly utökar sitt utbud av tyska dagstidningar står ut i flödet, som en indikator på den saken.

Inflationen i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen var 10,1 procent i september.

Bland rekommendations- och riktkursförändringar syns nya köpråd på Embracer, Kambi och Evolution samt höjda riktkurser för onsdagens kursraket Bioarctic.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera