1515
Annons

Fem saker att ha koll på innan börsen öppnar

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Stockholmsbörsen ser ut att avsluta veckan på bästa sätt med kraftiga uppgångar att vänta i handelsstarten. Dessutom har både Kinnevik och mjukvarubolaget Vitec kommit med rapporter.

Innehåll från DigipAnnons

Så digitaliserar Digip immaterialrättsmarknaden

En varumärkesregistrering skyddar inte bara från intrång och kopior – den kan även öka förtroende och respekt för varumärket. 80 procent av ett företags värde ligger i immateriella tillgångar, men processen för att varumärkesskydda dem har tidigare varit utdragen och krånglig. Nu har Digip gjort den traditionella immaterialrättsmarknaden helt digital.

De digitala immaterialrättsliga tillgångarna har exploderat i takt med digitaliseringens framfart och i dag behöver företag ha en immaterialrättslig strategi för exempelvis domännamns- och varumärkesregistreringar, varumärkesintrång och säkerhetstjänster för DNS. Samtidigt har eran av kryptovalutor, blockchainapplikationer och andra virtuella varor gjort varumärkeshantering utmanande för organisationer att hantera.

Viktor Johansson startade stockholmsbaserade Digip 2019, tillsammans med Christian Vierling, Victor Fredriksson och Jimmy Hörström. De har fler än 300 kunder i 40 länder och arbetar främst med högteknologiska startups, digitalt drivna små och medelstora företag, e-handelsföretag och digitala tjänsteleverantörer.

Kostnadsfri juridisk hjälp

– Vår plattform skiljer sig från konkurrenterna då obegränsade varumärkessökningar kan göras. Våra kunder kan även kostnadsfritt boka möten med juridiska rådgivare och varumärkesexperter, vilket sparar tid och skär ner på kostnadens som traditionellt kommer med ett varumärkesarbete. Det är en kombination som jag tror blir särskilt attraktiv i dagens marknad, där företag behöver se över sina kostnader och effektivisera verksamheten. Det ska bli spännande att följa de makroekonomiska förändringar vi nu ser. 

Viktor beskriver Digip som en helhjärtad partner för skydd av varumärkets olika delar. Samarbetet menar han bottnar i ett gemensamt arbete med kunderna.

– Genom att kombinera innovativ teknik och specialistrådgivning bygger vi tillsammans en proaktiv, kostnadseffektiv och skyddande varumärkesstrategi anpassad efter kundens behov. Det är kunden som kan sin marknad bäst, vi kompletterar arbetet med vår expertis om varumärkesskyddets olika delar. Tillsammans kartlägger vi de risker som är förknippade med varumärket. Vår plattform skannar sedan av marknaden för att proaktivt övervaka eventuella intrång.

Ett kostsamt misstag

Tillsammans har grundarna mer än 50 års erfarenhet av strategisk rådgivning och Viktor berättar att man tydligt kan se hur företag påverkas av bristande eller obefintliga varumärkesskydd.

– I och med att det kan bli en komplicerad och utdragen registreringsprocess struntar många i att varumärkesskydda sina produkter; de tänker kanske att intrång är ovanliga eller att de ska ta tag i registreringen senare. Om någon då kopierar företagets kod, design eller andra immateriella tillgångar kan prislappen bli stor och väldigt, väldigt onödig. 

Det var den insikten som lade grunden till Digip. De leder utvecklingen av den traditionella immaterialrättsbranschen och vill förenkla och utmana en bransch som inte har hängt med i den digitala utvecklingen, men ändå utvecklat innovativa lösningar.

– Digip blev historiska när vi som första ombud ansökte om varumärkesskydd genom en API-koppling. Vi kombinerar kunskap med marknadens mest innovativa teknik – vi gör det helt enkelt smidigt och kostnadseffektivt för företag att ha kontroll på sin immaterialrättsportfölj, avslutar Viktor Johansson.

Läs mer på digip.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Digip och ej en artikel av Dagens industri

Fem saker att ha koll på inför börsöppningen

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Börserna går mot öppning på fredagen utan tydlig riktning. Indikationen i Stockholm är en öppning kring noll och detsamma gäller tyska DAX-terminen. Euro Stoxx50-terminen pekar på en öppning lätt uppåt.

Med betydande obligationsförfall kommande år ser SEB:s analytiker en stor refinansieringsrisk i inkassobolaget Intrum, med svällande räntekostnader i korten, rapporterar Di på fredagen.

”Stigande finansieringskostnad är absolut en av huvudriskerna”, säger en analytiker på en annan bank.

På fredagsmorgonen berättade kredithanteringsbolaget att man ingått ett avtal med Cembra Money Bank i Schweiz med innebörden att Cembra förvärvar Intrums helägda dotterbolag Byjuno och dess systerbolag Intrum Finance Services.

Kraftbolaget ABB reserverar 325 miljoner dollar, motsvarande 3.630 miljoner kronor, under tredje kvartalet för kostnader kopplade till muthärvan kring det sydafrikanska Kusileprojektet. Tidigare har ABB tvingats betala 104 miljoner dollar för att lägga affären bakom sig men sedan dess ha även bland andra amerikanska DOJ och SEC utrett korruptionsmisstankarna som sägs handla om ”oriktiga betalningar” och andra regelefterlevnadsärenden.

Under morgonen har biometribolaget Fingerprint meddelat att man avser att genomföra en garanterad företrädesemission om 300 miljoner kronor för att stärka likviditeten och åtgärda förväntad överträdelse av en obligationskovenant. Bolaget emitterar också så kallat hybridkapital om 75 miljoner kronor. Som tidigare kommunicerats av Fingerprint har införandet av omfattande covid-19-relaterade restriktioner i Kina under 2022 medfört att efterfrågan på smarta telefoner i Kina, vilket är bolagets största marknad, minskat kraftigt.

Ritkurssänkningarna för H&M fortsätter att regna in där Credit Suisse sänker till 85 kronor – för övrigt samma street low-nivå som Berenberg hittade tidigare i september. Credit Suisse upprepar sälj. Goldman Sachs sänker riktkursen till 100 kronor från tidigare 115, med sälj och DNB sänker riktkursen till 105 kronor från 125, med upprepad behållrekommendation. Tongivande Deutsche Bank sänker till 100 kronor från 125 och upprepar behåll.

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholms kommun visar att priserna vände ned och sjönk 0,6 procent i september, efter uppgången i augusti. Säsongsrensat motsvarar det i stort sett oförändrade priser. ”Det är dock värt att notera att för bara en vecka sedan visade även de ojusterade siffrorna oförändrade priser. Detta tyder på att Riksbankens överraskande höga höjning på 1 procentenhet redan fått effekt”, skriver Danske Bank.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera