ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Deutsche Bank utreds – misstänkta transaktioner i Trump-kretsen

  • Foto: Michael Probst

Enligt uppgifter till New York Times undersöker amerikanska myndigheter huruvida Deutsche Bank har levt upp till regelverket för att stoppa penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet. Bland annat granskas transaktioner med koppling till Jared Kushner, svärson och rådgivare till president Donald Trump. 

Det handlar om en granskning av hur Deutsche Bank hanterat anställdas rapporter om misstänkta transaktioner. En källa bekräftar samma uppgifter för Financial Times.

Den federala polismyndigheten FBI har nyligen kontaktat Tammy McFadden, en tidigare anställd på Deutsche Bank som tidigare varnat för att banken inte gjort tillräckligt för att granska misstänka transaktioner i kretsen kring Donald Trump. Det bekräftas av kvinnans advokat enligt New York Times.

Hon ska redan 2016 ha flaggat för misstänkta transaktioner från Jared Kushners bolag till personer i Ryssland. Dessa transaktioner, liksom flaggade transaktioner 2017 som rörde bolag kontrollerade av Donald Trump, lämnades aldrig över till myndigheter.

Utredningen ska ha börjat som en undersökning av bankens hantering av penningtvätt med ursprung i Ryssland. det amerikanska justitiedepartementet har utrett banken för brister i arbetet mot penningtvätt från ryska kunders sida de senaste fyra åren.

Enligt flera av tidningens källor ska granskningen vara en del av av flera separata men överlappande utredningar gällande liknande problem i andra amerikanska banker. Bland annat undersöks huruvida amerikanska banker dragits in i penningtvättsskandalen runt Danske Bank.

Deutsche Bank uppger att banken samarbetar med myndigheterna och att åtgärder vidtagits för att stärka arbetet mot penningtvätt. Vad gäller de misstänkta transaktionerna som aldrig rapporterades till myndigheter uppger Deutsche Bank att de hanterats korrekt.

Parallellt med myndighetsutredningen pågår också en granskning av kopplingarna mellan Deutsche Bank och kretsen kring Donald Trump i den amerikanska kongressen. Den tyska storbanken ska totalt ha lånat ut 2 miljarder dollar, motsvarande xx miljarder kronor, till Trump under de senaste två decennierna. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies