ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fed ser behov av fortsatt tålamod i penningpolitiken

  • Foto: Andrew Harrer

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve ser ingen anledning att skynda med räntehöjningar även om det ekonomiska läget skulle förbättras. Det framgår av protokollet för det penningpolitiska mötet i början av maj.

Enligt protokollet ansåg många av ledamöterna att dämpningen i inflationen sannolikt är övergående. Flera ledamöter flaggade dock för att en fortsatt dämpad inflationsutveckling skulle kunna leda till att inflationsförväntningarna förankras under det symmetriska målet om 2 procent.

Det indikerar att flera ledamöter alltså kan tänkas vara öppna för en räntesänkning. I övrigt förekom ingen explicit diskussion om eventuella sänkningar i protokollet.

Samtidigt tycktes flera Fed-ledamöter också mindre oroade över riskbilden.

”Ett antal daltagare observerade att några av de risker och osäkerheter som har omgärdat deras prognoser tidigare i år hade dämpats, inklusive de relaterade till de globala ekonomiska utsikterna, brexit och handelsförhandlingar”, skriver Fed i protokollet.

Trots det ansåg Fed-direktionen att penningpolitiken bör förbli avvaktande.

Det bör noteras att det skett en del i geopolitiken sedan Fed-mötet i början av månaden. Handelskonflikten mellan USA och Kina har än en gång trappats upp med nya tullar medan det politiska läget i Storbritannien blivit mer osäkerhet igen. Tidigare i veckan skrev OECD också ned tillväxtprognosen för världsekonomin i år.

Fed lämnade räntan orörd i intervallet 2,25-2,5 procent vid mötet som avslutades den 1 maj.

Protokollet ger inga direkta avtryck i marknaden. Dollarn är i stort sett oförändrad och New York-börserna fortsatt ned något med S&P 500 ned 0,2 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies