ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fed lämnar styrräntan oförändrad

Den amerikanska centralbanken, Fed, lämnar som väntat styrränteintervallet oförändrat på 2,25-2,50 procent. Det meddelar Fed i ett pressmeddelande efter FOMC-mötet som avslutades på onsdagen.

Fed:s räntekommitté slår fast att ny information sedan det senaste mötet som hölls i måndagsskiftet april-maj tyder på att arbetsmarknaden är fortsatt stark och att den ekonomiska aktiviteten hav vuxit i ”måttlig” takt. Vid det senaste mötet beskrevs tillväxttakten i den ekonomiska aktiviteten som ”solid”.

Fed beskriver sysselsättningsökningen som solid under de senaste månaderna, medan arbetslösheten har varit fortsatt låg.

”Trots att hushållens konsumtion tycks ha ökat jämfört med tidigare i år har företagens fasta investeringar varit svaga”, skriver Fed i pressmeddelandet.

Kommittén är samtidigt splittrad vad gäller räntan i år. Sju av 17 ledamöter uppger att en sänkning med 50 punkter vid årsskiftet vore lämplig, medan en ledamot ser 25 punkter lägre ränta. Åtta ledamöter ser en fortsatt oförändrad ränta, samtidigt som en ledamot ser 25 punkter högre ränta vid årsskiftet.

Medianprognosen för styrräntan uppgår till 2,4 procent i slutet av 2019, 2,1 procent i slutet av 2020 och 2,4 procent i slutet av 2021. Det antyder en oförändrad ränta i år, en räntesänkning med 25 punkter 2020 och en räntehöjning med 25 punkter under 2021. 

Inflationsprognosen har samtidigt sänkts med 0,3 procentenheter för 2019 till 1,5 procent, ned från 1,8 procent vid mötet i mars.

Fed förväntar sig inte heller att inflationsmålet om 2 procent kommer att nås under 2020. 

Vid den efterföljande pressträffen uppger Fed-chefen Jerome Powell att räntekommittén är bekymrad över den ihållande låga inflationen och att stödet för en lägre ränta har ökat.

”Vi kommer att använda vår verktygslåda på lämpligt vis för att upprätthålla expansion”, säger Jerome Powell och understyrker att Fed ser flera osäkerhetsfaktorer i de ekonomiska utsikterna.

Jerome Powell uppger även att han har för avsikt att sitta kvar på posten som centralbankschef under hela mandatperioden, som ett svar på uppgifter på tisdagen om att USA:s president Donald Trump undersöker möjligheten att avsätta honom. 

New York-börserna lyfte marginellt på beskedet att Fed lämnar styrräntan oförändrad. Både breda indexet S&P 500 liksom tekniktunga Nasdaqs kompositindex är upp 0,3 procent, från att ha handlats strax under nollstrecket innan nyheten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer