ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fastighetsaktier pressas efter att analyshus fått kalla fötter

Kurserna för vissa fastighetsaktier flyger lite för högt just nu och det är dags för en paus, menar analyshuset Pareto. Sektorn pressas rejält på torsdagen.

Den svenska fastighetsmarknaden mår generellt sett bra skriver Pareto som inte ser några större orosmoln för sektorn. Vakanserna är låga och det finns inga större obalanser på hyresmarknaden. Under det första halvåret har likviditeten på marknaden för transaktioner varit hög, i kombination med starka resultat för det andra kvartalet har värderingen i sektorn skjutit i höjden.

"Men, fastighetssektorn är cyklisk till sin natur och vi menar att aktiemarknaden har överdrivit och extrapolerat för mycket på sista tiden", skriver Pareto.

Värderingen definierat som det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) i förhållande till aktiekursen har historiskt för sektorn legat på en rabatt på 9 procent. Som jämförelse ligger den genomsnittliga värderingen baserat på estimaten för 2019 på ett premium på 23 procent.

 Det gör att det finns anledning att vara försiktig menar Pareto som dessutom oroar sig för om de underliggande makroekonomiska faktorerna står säkert då dessa utgör nyckelantaganden för bedömningen rörande värdering på bolagsnivå.

Som Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på torsdagen sänker Pareto Castellum, Klövern, Kungsleden, NP3 och Sagax till sälj från tidigare behåll.

Catena, Diös, Fabege och Stendörren har sänkts till behåll från tidigare köp. Stendörren anses dock vara en "oslipad diamant" med "robust projektpotential" och här väljer Pareto att höja riktkursen till 150 kronor (141). 

Favoriten i sektorn är Platzer med en värdering och projektpotential som fortsatt är attraktiv, skriver Pareto 

Alla aktier som ingår i dagens fastighetsanalys från Paretos pressas på Stockholmsbörsen:

Sagax B: Minus 5,2 procent

Klövern B: Minus 7,4 procent

NP3: Minus 4,8 procent

Diös: Minus 3,7 procent

Platzer: Minus 2,5 procent

Catena: Minus 4,5 procent

Kungsleden: Minus 3,8 procent

Stendörren: Minus 6,7 procent

Fabege: Minus 5,6 procent

Castellum: Minus 4,3 procent

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer