1515
Annons

Fallen tilltar på Asienbörserna

Foto:Eugene Hoshiko

Asienbörserna rörde sig brant nedåt på onsdagen, efter att New York-börserna hämtade sig mot slutet av handeln. Ståljättar agerade motkraft mot de teknikledda nedgångarna.

Innehåll från Arctic PaperAnnons

Hållbarhet självklart fokus för Arctic Paper

Artic Paper har de mest miljövänliga bruken i Europa. Dammarna är nyckeln för företagets hållbarhet. Kent Blom, vd för Arctic Paper Munkedals och Arctic Paper Grycksbo.
Artic Paper har de mest miljövänliga bruken i Europa. Dammarna är nyckeln för företagets hållbarhet. Kent Blom, vd för Arctic Paper Munkedals och Arctic Paper Grycksbo.

Arctic Paper har spänt bågen ytterligare. Med ambitiösa miljömål och målmedvetna investeringar bygger man hållbara pappersbruk i absolut världsklass.

En ny förbränningspanna som minskar koldioxidavtrycket, solceller för förnybar energiproduktion och smartare teknik för bättre energiåtervinning. Det är några av den senaste tidens investeringar på Arctic Paper. Här finns en lång tradition av att investera i resursbesparande projekt som gynnar både miljön, processer, medarbetare och kunder.

– Hållbarhet är en av våra grundvärderingar. För oss är det viktigt att ligga i framkant med hållbarhetsarbetet och vi är stolta över att ha två av världens renaste pappersbruk, säger Kent Blom, vd Arctic Paper Munkedals och Arctic Paper Grycksbo.

Med 4P-strategin tar Arctic Paper hållbarhetsarbetet framåt. Den innebär en långsiktig strategi kring paper, pulp, packaging och power.

– Vi har stakat ut en plan för att bli koldioxidneutrala i pappers- och förpackningstillverkningen till 2030. För att förverkliga det krävs investeringar i alla fyra P, säger Kent Blom.

En del av det handlar om investeringar i förnybar energitillverkning. Koncernens pappersbruk i Grycksbo är redan ett av de mest miljövänliga bruken i Europa: med energiförsörjning från en biobränsledriven panna är produktionen nästan helt fossilfri. I år har man dessutom kompletterat pannan med grön el i form av en ny solcellsanläggning.

Ny bränslepanna och naturreservat på gång 

I Munkedal finns Arctic Papers andra svenska pappersbruk. Det är ett av Europas mest effektiva bruk inom flera aspekter av resurseffektivitet, i synnerhet vattenförbrukning. Nyligen tecknades ett 15-årigt kontrakt för installation och drift av en fast bränslepanna som kommer att ge mer stabila energikostnader och en minskning av koldioxidutsläppen med 60 procent. 

– I den nya bränslepannan kommer vi att bränna returmaterial av olika slag. I stället för att elda med exempelvis gas hittar vi koldioxidströmmar som redan finns i samhället, som returträ eller annat avfall från olika industrier, säger Kent Blom.

Arctic Paper Munkedals drivs inte bara med fokus på miljön, pappersbruket ligger dessutom i en väldigt vacker miljö där Munkedals- och Örekilsälven flyter samman. Med egna vattenkraftverk drar man nytta av närheten till naturen, och nedströms pappersbruket planeras för ett naturreservat. 

– Att Naturvårdsverket vill anlägga ett naturreservat här är ett jättebra kvitto på 150 år av hållbar papperstillverkning. På Arctic Paper är vi mycket stolta över att driva en hållbar industri i en hållbar bransch, som dessutom tillverkar en produkt som är återvinningsbar, säger Kent Blom. 

Läs mer om Arctic Paper här! 

Om Arctic Paper:
Arctic Paper koncernen är ett europeiskt företag och en ledande tillverkare av högkvalitativt grafiskt finpapper och pappersmassa, med fokus på tillväxt även inom biobaserade förpackningslösningar och fossilfri energi. Företaget är närvarande med egna försäljningskontor i Europa. Arctic Paper S.A. är noterat på Warszawabörsen och NASDAQ i Stockholm. Koncernen är huvudägare i den börsnoterade svenska massaproducenten Rottneros AB. 

 

Mer från Arctic Paper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arctic Paper och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Nedåt på Asienbörserna – Sands China backar

Foto:Vincent Yu

De ledande börserna i Asien bjöd på sjunkande index under fredagsmorgonen. Tokyobörsen håller dock stängt. 

Strax efter att klockan passerat 6 svensk tid var Shanghaibörsens kompositindex ned 1,1 procent medan den tekniktunga Shenzhen komponenten är ned 1,8 procent. 

I Hongkong tappar Hang Seng-index 1 procent med internetjätten Tencent ned 2,3 procent, e-handelsbolaget Alibaba 1,9 procent och kasinobolaget Sands China 3,5 procent. 

Bland övriga börser i regionen faller Australienbörsens, som hade stängt på torsdagen, S&P/ASX 200 med 2,2 procent medan sydkoreanska Kospi är ned 1,9 procent och indiska Nifty 50 1 procent. 

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

På torsdagen avslutades börshandeln i USA med lägre huvudindex efter en illröd handelssession dagen innan. Teknikaktier var under särskild press, samtidigt som Fedex trotsade det sura humöret och steg efter sin rapport. S&P 500 var vid stängning ned 0,9 procent till 3.758, vilket var oförändrat räknat från Stockholmsbörsens stängning. Asiatiska börser följer överlag med neråt på fredagen. 

Under handelsdagen rapporterade logistikbolaget Fedex, som tidigare i september vinstvarnade och gav preliminära siffror för det gångna kvartalet. De preliminära siffrorna stämde överens med de publicerade på torsdagskvällen och rapporten innehöll även presentationen av ett kostnadsbesparingsprogram på 4 miljarder dollar till 2025. Aktien klättrade 0,8 procent. 

Ögonsensorbolaget Tobii kan inte kommentera huruvida bolagets eyetracking-teknologi är integrerad i Picos nya VR-headset för konsumentmarknaden med namnet Pico 4 Pro. Det uppger Tobiis informationschef Joel Karlsson för Nyhetsbyrån Direkt strax efter att Pico på torsdagen lanserat sitt nya VR-headset i versionerna Pico 4 och Pico 4 Pro. 

I Storbritannien sjönk GfK:s index över hushållens ekonomiska förtroende till -49 i september från -44 i augusti. Det var klart under väntade -42 och den lägsta notering som uppnåtts i statistikserien, som startade 1974. 

Storbritanniens finansminister Kwasi Kwarteng ska på fredagen försöka sätta in chockterapi för att behandla landets stagnerande ekonomi. Detta med ett tillväxtpaket i 30 punkter som ska vända ”den onda cirkeln av stagnation till en god cirkel av tillväxt”, rapporterar Financial Times. 

Jonathan Haskel, ledamot i Bank of Englands penningpolitiska kommitté, sade på torsdagen att regeringens planer för att stimulera ekonomin reser ”svåra” frågor för centralbanken som samtidigt försöker pressa ner inflationen från 40-årshögsta nivåer. 

Japans premiärminister Fumio Kishida sade på torsdagskvällen att regeringen kommer att hålla ett vakande öga på rörelserna på valutamarknaden och agera kraftfullt mot överdrivna fluktuationer.

Håll koll på...

Oncopeptides vs FDA
Forskningsbolaget Oncopeptides har tappat över halva sitt börsvärde under veckan efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten publicerat dokument inför ett rådgivande möte om bolagets cancerpreparat Pepaxto. Under torsdagskvällen, svensk tid, röstade FDA:s rådgivande Odac-kommitté emot Pepaxto med röstsiffrorna 2 för och 14 emot.

Tung konjunkturmätare
I dag får vi viktiga siffror från flera stora ekonomier i form av preliminära inköpschefsindex från industrin i september. Mest fokus ligger på USA-siffran. Håller sig index över 50-nivån, som är skiljelinjen mellan tillväxt och ekonomisk avmattning?

Stängt i öst
Den som vill ha indikationer från Asienbörserna får på fredagen nöja sig med index utanför Japan. Tokyobörsen håller nämligen stängt för firandet av höstdagjämningen så att handlarna kan lämna börsskärmarna och ägna sig åt släktträffar och utomhusaktiviteter.

Tieto avskiljer utdelning
Likt flera andra bolag har it-konsulten Tieto gått över till halvårsvis utdelning och årets totala belopp om 1,40 euro per aktie har delats i två. I dag handlas aktien utan rätt till andra halvårets 0,70 euro, cirka 7,60 kronor. Räkna med motsvarande kursfall.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Börsproffsets känga mot Ingves: ”Elakt socialt experiment” 

”Sverige går medvetet rakt in i en vägg och kronan kommer att få betala ett högt pris”, säger Jonas Thulin på Erik Penser Bank.

För Di berättar kapitalförvaltningschefen om vilka strategier man ska ha som småsparare och tipsar om tre svenska bolag som han spår kommer att klara smällen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera