ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fabege säljer DN-skrapan - gör vinst på 395 miljoner

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fabege säljer fastigheten Trängkåren 7, Marieberg på Kungsholmen i Stockholm för ett miljardbelopp. Fastigheten är ett landmärke i huvudstaden ofta benämnd som DN-skrapan, men huserar även Dagens industri och Expressen.

Fastighetsförsäljningen görs genom bolagsförsäljning till ett underliggande fastighetsvärde om 3.545 Mkr efter avdrag för latent skatt. Tillträde sker den 23 januari 2020, enligt ett pressmeddelande.

Köparen är Areim, en nordisk fastighetsägare och fondförvaltare, som nyligen gjorde den tredje största svenska fastighetsaffären någonsin när de sålde Trygg Hansa-huset på Kungsholmen till KPA Pension.

För Fabeges del innebär transaktionen en orealiserad värdeförändring om 36 miljoner kronor vilken kommer att redovisas i fjärde kvartalet. Transaktionen medför också en upplösning av uppskjuten skatt om 359 Mkr. Sammantaget innebär det en vinst om 395 Mkr efter skatt.

Byggnaden är i stort sett fullt uthyrd och inrymmer bland annat Bonnier News, inklusive Dagens Nyheter, Dagens industri och Expressens redaktioner och kontor. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 77.000 kvadratmeter varav 56.500 kvadratmeter kontor och resterande del garage. 

Fastigheten har varit i Fabeges ägo sedan 2007 då den förvärvades från Niam. Vid den tidpunkten var Bonnierkoncernen den helt dominerande hyresgästen. 

”Sedan dess har en långsiktigt värdeskapande utveckling pågått och värdet har mer än fördubblats”, påpekar Fabege.

Fabege säger sig se begränsad potential i att äga fastigheten framåt.

”I det kortare perspektivet medför affären en starkare balansräkning och stärkta nyckeltal. I det längre perspektivet frigörs utrymme för framtida planerad och värdeskapande projektutveckling i våra prioriterade områden”, kommenterar Stefan Dahlbo, vd Fabege.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer