ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Experter: Ropa inte hej om handelsavtalet

  • Foto: Chinatopix

Framsteg rapporteras från handelsförhandlingarna mellan USA och Kina som avslutades i Peking på onsdagen. Men än är det alldeles för tidigt att ropa hej, enligt experter.

”Det fanns flera tecken på framsteg från de här samtalen”, skriver analytiker på konsultbolaget Eurasia Group i en kommentar om resultatet från tre dagar av handelsförhandlingar mellan USA och Kina.

”Först och främst det faktum att samtalen pågick en dag längre än den ursprungliga planen indikerar att det åtminstone funnits tillräckligt mycket intressant att diskutera för att hålla parterna vid förhandlingsbordet.”     

Men flera analytiker poängterar samtidigt att det är alldeles för tidigt att ropa hej, bland annat med hänvisning till de uttalanden som parterna släppte efter mötet.

Den amerikanska sidan rapporterade att det finns många områden där USA fortsatt inte är nöjt med Kinas agerande. Man skrev att de diskuterat ”behövliga strukturella förändringar” i Kina, exempelvis när det gäller cybersäkerhet, äganderätt och påtvingad tekniköverföring, exempelvis i samband med uppköp och sammanslagningar av bolag. Den stora stötestenen uppges dock handla om de kinesiska subventionerna till de inhemska bolagen.

USA ville även framhäva att Kina ”förbundit sig att köpa en avsevärd mängd jordbruksvaror och energi, samt andra produkter och tjänster från USA”.

Det sistnämnda är särskilt viktigt för president Donald Trump, mot bakgrund av hans försök att minska det amerikanska handelsunderskottet mot omvärlden i allmänhet och Kina i synnerhet. Presidenten skrev på twitter på tisdagen att ”samtalen med Kina går väldigt bra!”.

Det kinesiska utlåtandet var mindre konkret, och slog i princip enbart fast att mötet lagt grunden för att kunna lösa konflikten i ett senare skede, samt att man ska hålla kontakten. Men redan på tisdagen meddelade kinesiska företrädare att man gått med på att börja importera fem nya typer av genmodifierade grödor från USA, vilket varit något som amerikanska bönder länge efterfrågat.

Peking-samtalen fördes på relativt låg nivå, mellan USA:s ställföreträdande handelsrepresentant och Kinas motsvarighet. I nästa skede är planen att förhandlingarna ska ske i USA samt att högre instanser från respektive land ska blandas in, vilket bedöms öka insatserna. 

Möjligen kommer även president Donald Trump att träffa Kinas vice president i samband med sin resa till Världsekonomiskt forum i Davos den 21 till 22 januari. Om nu Trumps resa blir av. Planerna har nyligen börjat ifrågasättas med anledning av den pågående nedstängningen av statsapparaten på hemmaplan.

Förhandlingarna var det första officiella mötet efter den ”vapenvila” som slöts mellan länderna i samband med G20-mötet i Buenos Aires i början av december. Där gick president Trump med på att skjuta upp beslutet om utökade tullar på kinesiska varor i 90 dagar för att försöka lösa handelskonflikten. De 90 dagarna löper ut den första mars.

”Även om man kommer överens om ett avtal kommer det nästan säkert att vara skört, och vi är fortsatt lång väg ifrån att de tullar som USA redan har infört tas bort”, skriver Eurasia Group om utsikterna på lite sikt.   

De positiva signalerna bidrog till att USA-börserna stängde på plus för fjärde dagen i rad på onsdagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies