ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU:s konkurrenskommissionär planerar större granskning av Amazon

EU-kommissionären Margrethe Vestager förbereder en större granskning av e-handelsjätten Amazon. Det uppger källor för nyhetsbyrån Bloomberg.

En formell utredning av Amazon väntas under de kommande dagarna enligt Bloombergs källor. 

Det är långt ifrån första gången som det förekommer uppgifter om att EU-kommissionen håller ett vakande öga på e-handelsjätten. Redan i september förra året uppgav Margrethe Vestager att kommissionen inlett en preliminär undersökning av huruvida Amazon utnyttjar sin dominerande ställning på marknaden.

I mats i år uppgav hon i en intervju med CNBC att ett besked om en formell, fullständig utredning var att vänta under de kommande månaderna.

Frågan är hur Amazon använder sin försäljningsdata. E-handelsjätten har en unik situation då man både tillhandahåller en marknadsplats för andra e-handlare och säljer sina egna produkter. Amazon får exempelvis god inblick i hur olika produkter från andra försäljare säljs via den egna plattformen och kan enligt kritiker använda informationen för att öka sin egen försäljning samtidigt som konkurrenter halkar längre ned i rankningar och sökresultat på hemsidan. E-handelsjätten har förnekat att bolaget använder försäljningsdata på detta sätt, bland annat för sajten Politico.

Margrethe Vestager har redan delat ut dryga böter till flera av de amerikanska teknikjättarna. Bland annat har sökmotorsbolaget Google delgetts rekordhöga böter medan mobil- och datortillverkaren Apple beordrats att betala miljardbelopp i uteblivna skatter. Amazon har tidigare utretts av EU-kommissionen. Tidigare har bolagets skattebetalningar och e-boksverksamhet granskats.

Hennes mandat som konkurrenskommissionär går ut i samband med att hela EU-kommissionen byts ut i oktober. Magrethe Vestager kommer bli kvar i kommissionen enligt löften från Ursula van der Leyen som nominerats till att ta över som kommissionsordförande efter Jean-Claude Juncker. Vilken portfölj hon får är dock fortsatt oklart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer