ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

EU:s finansministrar vill ha nya energiskatter – skattehöjning på flyg aktuellt

EU:s finansministrar uppmanade på torsdagen kommissionen att lägga förslag på en uppdatering av EU:s energiskatter, inklusive biodrivmedel och flyg.

På ekofinmötet förespråkade finansminister Magdalena Andersson skattelättnader på miljövänliga alternativ, som biobränsle.

”Det är viktigt för Sverige att ändra energiskattedirektivet så att det blir lättare att sänka skatten på biodrivmedel”, sade hon till journalister.

Finansministrarna var ense om att EU:s energiskattedirektiv från 2003 är föråldrat och behöver uppdateras.

Magdalena Andersson förespråkar också beskattning av flyg i hela EU, och då hellre skatt på flygbränsle än flygbiljetter.

Andra områden som ekofinmötet uppmanade kommissionen att lägga förslag på var andra alternativa bränslen utöver biobränslen, nya energiprodukter, statsintäkter och statsstödsregler.

Målet för uppdateringen av energibeskattningen är att bidra till EU:s mål för miljö och energi, och givetvis klimatmålen för 2030.

Vissa länder vill gå längre än andra. Men det blir kommissionens uppgift att ta fram förslag på olika områden av energibeskattning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer