ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europeiska lastbilsmarknaden starkare än Volvos prognos

  • Foto: Thomas Johansson/TT

En befarad avmattning för tunga fordon i Europa har hittills i år kommit på skam. I maj ökade nyregistreringen av tunga lastbilar med 21,2 procent, enligt färsk statistik. 

Det går på tvärs med AB Volvos prognos om en kraftig avmattning i Europa, men kommer inte som någon stor överraskning för Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau.

Uppdaterade siffror från den europeiska branschorganisationen Acea, som representerar de 15 stora Europabaserade bil-, skåpbil- lastbil- och busstillverkarna, visar att efterfrågan på tunga lastbilar (16 ton och över) ökade kraftigt i årstakt i maj. Störst ökning noteras i Frankrike, 35,3 procent, Tyskland, 25,2 procent och Spanien med 14,1 procent.

Majökningen bidrar i sin tur till att lastbilsregistreringarna hittills i år är upp med 8,4 procent i EU samt Norge och Schweiz. Det kan ställas i förhållande till exempelvis Volvos prognos, där man enligt prognosuppdateringen i senaste kvartalsrapporten väntat sig en avmattning på lastbilsförsäljningen i Europa 30 med 7–8 procent för helåret 2019.

Det kommer inte som någon stor överraskning för Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau att Europamarknaden utvecklas starkare än vad bland andra Volvo tycks ha räknat med.

Samtidigt är det så att avmattningen som man sett framför sig är väldigt mycket mot slutet av året, i tredje och fjärde kvartalet. Det beror på att jämförelsetalen för andra halvåret är lite tuffare och dessutom kan man se att orderingången är ner lite grann i Europa och kommer fortsätta vara det”, säger han.

Men för att Volvos helårsprognos för den europeiska totalmarknaden på 300.000 tunga fordon ska slå in krävs det dock en kraftig avmattning andra halvåret, och det förväntar sig inte Hampus Engellau kommer att ske.

”En viss nedgång, kanske 2 procent, lär vi nog se. Men det kommer att bli bättre än Volvos prognos”, säger han och tillägger att det konstaterandet redan kan förmodas vara inprisat i hög grad.

”Det där följs väldigt noggrant av marknaden.”

I Europa minskade Volvos orderingång på tunga och medeltunga lastbilar med 15 procent i första kvartalet, medan leveranserna låg på samma nivå som föregående år. Till och med mars var Volvo Lastvagnars preliminära marknadsandel inom tunga lastbilar 15,3 procent i Europa jämfört med 16,8 procent samma period föregående år, framgår av rapporten för första kvartalet.

Rapporten för andra kvartalet kommer den 18 juli och beroende på tyst period inför densamma avböjer Volvo att kommentera registreringsstatistiken och sina prognoser.

”Vi får be att återkomma i frågan”, säger Volvos presschef Claes Eliasson.

Även nyregistreringar av tunga bussar ökar starkt i maj med en ökning på 23,3 procent i årstakt. För årets fem första månader är ökningen i EU 4,2 procent, framför allt beroende på den starka majsiffran, skriver Acea i ett pressmeddelande.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies