ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Europeiska långräntor stiger under fredagen

Kronan stärktes marginellt under fredagen, svenska och europeiska långräntor steg sedan torsdagens svenska stängning. Dollarn stärktes under dagen och amerikanska räntor pekade uppåt.

Uppgången i europeiska långräntor följde på en tydlig uppgång i långa USA-räntor på torsdagen, då en överraskande hög kärn-KPI-inflation för juni följdes av en svag efterfrågan i en emission av 30-åriga statsobligationer.

Fredagens svenska höjdpunkt var protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 2 juli. Räntebeskedet då var som väntat att styrräntan lämnats oförändrad, men marknadsaktörer överraskades av att Riksbanken tycktes ta förhållandevis lätt på de globala risker som förmått såväl ECB som Fed att signalera hög beredskap för penningpolitiska lättnader.

I protokollet betonade dock ledamöterna i Riksbankens direktion att osäkerheten om omvärldskonjunkturen har ökat, till exempel på grund av den upptrappade handelskonflikten.

Ledamöterna noterade också att aktörer på finansiella marknader verkar förvänta sig en betydligt sämre ekonomisk utveckling framöver och därför ytterligare penningpolitiska stimulanser.

"I flera av de större ekonomierna har också centralbankerna signalerat att penningpolitiken kan komma att bli mer expansiv, om än inte i samma utsträckning som marknadens prissättning indikerar", framgick det.

Ledamöterna noterade vidare att omvärldsriskerna ökat, men om de materialiseras kan utsikterna försämras även för svensk ekonomi och att det därför är viktigt att penningpolitiken går försiktigt fram.

SEB skrev i ett marknadsbrev att kommentarerna i protokollet var duvaktiga, speciellt rörande den närliggande utvecklingen för penningpolitiken. 

Alla ledamöter sa att inflationsläget ser förhållandevis bra ut och att tillväxten förväntas förbli stabil, samtidigt som man tonade ned effekten av fallet i energipriserna och dess effekt på inflationen.

Det största frågetecknet hos ledamöterna, enligt SEB, var osäkerheten inför omvärldsutvecklingen samt de medellångsiktiga utsikterna för ekonomin.

SEB tycker sig ana att Per Jansson indikerade att han önskade skjuta på räntebanan vid juli mötet och ta en höjning vid det fjärde kvartalet ur ekvationen, men underströk att Riksbanken har tid att vänta in ytterligare information.

SEB summerar utfallet av protokollet som något på den duvaktiga sidan efter att alla ledamöter pekat på de stigande riskerna, och att politiken kan ses över om förutsättningarna förändras. Protokollet förändrar inte bankens syn att Riksbanken inte kommer höja räntan kommande året.

Danske banks chefekonom Mikael Grahn, som kommenterade protokollet på Twitter, tyckte däremot inte protokollet var duvaktigt utan snarare mer neutralt.

Grahn påpekade att Ingves kommunicerade att frihetsgraderna i förhållande till ECB är större nu än tidigare, och att man trots allt förefaller vara ganska tillfreds med den globala konjekturutvecklingen.

Svenska räntor handlades upp 1 punkt på tvåårig löptid och 3 punkter på tioårig under fredagen. Kronan stärktes var ungefär oförändrad mot euron och dollarn sedan torsdagens svenska stängning. TCW steg till 143,30 från 143,29.

På fredagseftermiddagen rapporterades producentpriser från USA; PPI steg 0,1 procent i juni, jämfört med föregående månad, medan kärn-PPI steg 0,3 procent. Analytikerna hade räknat med att PPI skulle varit oförändrat och att kärn-PPI skulle stigit 0,3 procent, enligt Reuters prognosenkät.

Capital Economics skrev i ett kundbrev att statistiken vittnar om att de 200 miljarder i höjda tullar på importerade varor från Kina ännu inte skapat något inflationstryck, vilket i sin tur vittnar om att det inhemska inflationstrycket fortsätter vara dämpat.

Kina rapporterade att man avser sanktionera mot amerikanskaföretag som säljer vapen till Taiwan. Från utrikesdepartementet argumenterar man för att affärerna mellan företagen och Taiwan skadar Kinas suveränitet och nationella säkerhet.

Peter Navarro som är rådgivare till Washington gjorde ett uttalande kort efteråt att amerikanarna var inne i en "tyst period" rörande hur handelssamtalen utvecklar sig.

Även industriproduktionen för EMU publicerades på förmiddagen. Produktionen steg 0,9 procent i maj, jämfört med föregående månad, och sjönk 0,5 procent jämfört med samma månad föregående år. Analytiker hade räknade en ökning om 0,2 procent i månadstakt och en minskning om 1,6 procent i årstakt.

Capital Economics skriver i ett kundbrev att det starka utfallet bör lugna ner spekulationer om att det breda euroområdet kommer falla in i en recession. De varnar dock för att den senaste tidens makrostatistik fortfarande pekar mot en avmattad tillväxt i det andra kvartalet och förväntar sig en tillväxt om 0,2 procent på kvartalsbasis.

Tyska statsobligationsräntor handlades upp 1 punkt på tvåårig löptid och 2 punkter på tioårig sedan torsdagens stängning, samtidigt som euron har fallit tillbaka något till 1:1248 mot dollarn (1:1258).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer